aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

súvisiace

Staňte sa majstrami v zaváranie aneb objavte dlhú trvanlivosť a nekonečné chute skryté v pohároch

S jeseňou prichádza čas žať vypestovanú úrodu. Hojnú úrodu, ktorú nestačíte ihneď spotrebovať, si môžete ľahko uskladniť. Z plodov vašej záhradky možno v zavarených pohároch vytvoriť nápadité kompozície chutí a farieb tak z ovocia, tak zeleniny, húb a prípadne i mäsa. V zime vám potom čerešňový kompót alebo jahodová marmeláda milo pripomenú preslnené letné dni. Sterilizácia potravín nie je zložitá a v dnešnej dobe existuje už mnoho spôsobov, ako ich konzervovať. Ak dodržíte jednoduché pravidlá, zaváraním zničíte mikroorganizmy, pričom si suroviny zachovajú svoju chuť, vôňu aj farbu a v chladnom a tmavom prostredí vám vydrží aj niekoľko rokov.

V minulosti si naše babičky pri zaváraní museli vystačiť s veľkým hrncom a teplomerom. Dnešná doba však ponúka nové technológie, ktoré prináša neobmedzené možnosti a každý si môže vybrať tú svoju. Využiť možno kuchynských pomocníkov, ktoré má dnes už takmer snáď každý doma. Zavárať sa dá napríklad v klasickej alebo mikrovlnnej rúre, odvážlivci môžu skúsiť aj umývačku riadu. Rovnako dobre sa dá použiť tlakový hrniec alebo elektrická domáca pekáreň .

Zaváranie v zaváracom hrnci v horúcej vode je však stále najpoužívanejší spôsob. Pri menšom počte pohárov, sa uspokojíte aj s obyčajným kuchynským hrncom. Vlastné zaváranie je jednoduché, vložené poháre zalejeme maximálne do polovice vodou, hrniec prikryjeme pokrievkou a vodu uvedieme do varu, sledujeme teplotu na teplomere. Po určenej dobe poháre vyberieme kliešťami, skontrolujeme uzávery, dotiahneme a po schladení obrátime dnom nahor.

Butlers.cz: WECK Mini zaváracie poháre 160ml Home-point.cz: Kliešte na vyťahovanie zavař.skl 4home.cz: Orion 151349 Sada kovových viečok so závitom Karo, priemer. 8,2 cm, 10 ks

nakladané uhorky

Budete potrebovať: 3,5 l vody, 1 l octu, 10 dkg soli, 50 dkg cukru, 5 bobkových listov, guľôčky nového korenia, hlavičky klinčeka, horčičné semienko, 4 mrkvy nakrájané na kolieska, 4 cibule nakrájané na kolieska, uhorky

Z vody, octu, cukru, soli, bobkového listu, nového korenia a klinčekov pripravte nálev, ktorý za občasného miešania 10 minút povarte. Uhorky nechajte omočit vo vode od hliny a potom je poctivo očistite. Do vyvarených zaváracích pohárov vložte mrkvu, cibuľu, pol lyžičky horčičného semienka a potom naskladajte uhorky. Zalejte je ešte vlažným nálevom. Poháre uzavrite. Na dno veľkého hrnca rozprestrite utierku, postupne vložte jednotlivé poháre a skontrolujte, či voda siaha do polovice pohárov. Do hrnca priložte teplomer a sterilujte 8-10 minút pri 85-90 ° C. Po stanovenej dobe poháre vyberte z hrnca, skontrolujte uzávery, otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.

Krehká nakladaná zelenina

Budete potrebovať: 1,5 l vody, 0,5 l bieleho kryštálového cukru, 60 g soli, 1 lyžička horčičného semienka, 1 lyžička celého čierneho korenia, 1 lyžička celého nového korenia, 3 bobkové listy, 3 hlavičky klinčeka, karfiol, hrášok, červené a žltej papriky, uhorky, šampiňóny, biela aj červená cibuľa či akákoľvek iná zelenina

Pre dochutenie možno použiť napríklad kardamom, chilli, muškátový oriešok, kôpor či listy viniča

Suroviny na rôsol dajte do hrnca a varte za občasného miešania 10 minút. Zeleninu dôkladne očistite a nakrájajte, dajte do vyvarených pohárov, pridajte prípadne dochucovadlá, zalejte horúcim nálevom, ihneď zavíčkujte a vysterilujte.

  Tip: Chcete si zaváranie spestriť či dať peknú pohárik ako darček? Hrajte sa s farbami a náplňami. Uhorky skombinujte napríklad s červenou paprikou alebo, vykrájajte mrkvu do rôznych tvarov. Kozie rohy môžete naplniť napríklad syrom. Výbornú chuť nájdete v pohároch s miešanú zeleninou, ktorá bude lahodiť aj vášmu oku.

Na zaváranie sa nebojte použiť aj tlakový hrniec . Naplnené a uzavreté poháre môžete postaviť na dno. Prilejte ½ l vody a hrniec uzavrite. Zapnite na ohrievanie. Predpísaná doba zaváranie začína, akonáhle ventil na tlakovom hrnci dosiahne stupňa, ktorý je odporúčaný pre danú potravinu.

alza.cz: Tefal Tlakový hrniec Clipso Minút Easy 6l 4home.cz: Tlakový hrniec MAGNUM 5 l, Tescoma 4home.cz: Concept ZH0030

Jahodový džem s vanilkou

Budete potrebovať: 1 kg jahôd, dreň z 1 vanilkového struku, 10 g pektínu, 1 lyžicu vody, 500-700 g cukru, 125 ml citrónovej šťavy

Ovocie dobre umyte, nakrájajte na drobnejšie kúsky. Vložte do domácej pekárne Tefal do formy na pečenie s cukrom a ostatnými ingredienciami. Zapnite na program džem. Po skončení programu formu vyberte a marmeládu naplňte do pripravených pohárov. Potom dobre uzavrite a dajte vysterilizovať cca na 85 ° C počas 45 minút.

S domácou pekárňou Tefal Bread of the World (PF6118) to pôjde raz dva. Táto pekáreň má okrem svojej pôvodnej funkcie, upiecť chlieb, ďalších 19 automatických programov. Mimo sladkého a slaného pečiva, do ktorého tiež môžete využiť rôzne zmesi byliniek, orechov či zeleniny Vám tento pomocník uľahčí aj prípravu džemov a marmelád, na ktoré má dokonca automatický program. Odporúčaná cena je 4 999 korún, na InHaus.cz teraz v zľave za 3890, - Sk.

alza.cz: Tefal Bread of the World PF611838 alza.cz: Tefal NE685838 HV8 Plus 4home.cz: Orion 126599 Darčeková sada dóz špajza 0,5 l a 1 l


Pre dokonalé pasírovanie nielen jahôd, ale aj akéhokoľvek ovocia či zeleniny môžete využiť všestranný Tefal mlynček na mäso (NE685). Zaistí precízne oddelenie nežiaducich semienok, odstráni hrudky a vytvorí jemnú konzistenciu omáčok, smoothies aj marmelád. Rovnako dobre poslúži pri strúhaní, krájanie, drvenie, alebo plnenie domácich klobás.

Domáce pomarančová marmeláda

  Navara si počas babieho leta marmeládu plnú slniečka a vitamínov. Je výborná na chrumkavom toastu, do dezertov alebo k syrom.

Budete potrebovať: 1 kg pomarančov, 0,75 kg krupicového cukru, 20 g pektínu, 50 ml citrónovej šťavy, 1 lyžička škorice mletej

Pomaranče zbavte šupky a škrabkou odstráňte aj bielu kôru na povrchu pomaranča, ktorá by zbytočne dodala marmeláde horkú chuť. Pomaranče, cukor, pektín, citrónovú šťavu a škoricu vložte do mixéra Tefal Ultrablend Cook, zalejte trochou vody a mixujte jednu minútu na stupeň rýchlosti 5. Manuálne nastavte ohrev na 100 ° C počas 30 minút. Po uvarení vyberte znovu mixovanie na stupni rýchlosti 7 po dobu dvoch minút. Hotovú marmeládou naplňte vyvarené poháre a pevne zavíčkujte.

Pikantné zmes na hrianky

Budete potrebovať: 1 ks deko (koreniace sypký prípravok na nakladanie uhoriek, zeleniny a húb), 2 kg paprík, 8 ks feferóniek, 4 ks cibuľa, 1 kg mletého mäsa, 6 strúčikov cesnaku, 2 kg paradajok

Všetku zeleninu očistite a nakrájajte. Dajte do hrnca a za občasného miešania dusíme asi 40 minút. Potom do zmesi pridajte mleté mäso a varte ešte polhodiny. Na poslednej 2-3 minúty vmiešajte deko. Zmesou naplňte vyvarené poháre, potom sterilujte.

4home.cz: MAXX Vákuová balička potravín VM5000 alza.cz: STATUS Vákuovacia systém HV500 alza.cz: VacuVin Vákuová nádoba na marinovanie 1.3l + pumpa

Pokiaľ máte zaváranie už dosť a napriek tomu by ste radi potraviny uskladní k neskoršej konzumácii, máme pre vás tip. Vákuová balička potravín poskytne jednoduché a kvalitné skladovanie potravín. Ušetrí vám nielen čas, ale aj miesto v chladničke či mrazničke. Inteligentné novinka ponúka jednoduché používanie, ktoré zvládne každý. Iba štyri jednoduché kroky vedú k šetrnému uskladnenie čerstvých surovín.

zdroj: EV PR

Autor: InHaus.cz