Ako prestrieť stôl, pri ktorom vám bude chutiť?
Narodeniny, svadby, promócie, sviatočná večera aj obedy majú jedno spoločné. Vždy oslavujete jedinečnú udalosť pri stole plného jedla a pitia. Pretože človek, ako rozmanitý tvor, jej nielen ústami, ale aj očami, musí tabule k niečomu vyzerať. Ako kombinovať farby a vzory, aby vznikol dokonalý efekt, ktorý prebúdza v ľuďoch chuť k jedlu?
S úctou ku tradíciám
Pri výbere dekorácie, farby i riadu by sme si vždy mali uvedomiť, o akú oslavu sa jedná. Svadby, krstiny a smútočné hostiny oslavujú život rozdielne. A každá z udalostí tak vyžaduje úplne odlišný výber jedla aj prestieranie. Nebojte sa byť kreatívny, ale držte sa tradícií. Svadobné tabule nemusí byť len biela. Dokonca dnešné módne trendy prajú farebnosti. Dôležité je zostať vkusné, potom môžete farby kombinovať. Držte sa v tónoch, ktoré sú pre danú príležitosť typické.
Hrajte sa s farbami
Keď pripravujete akúkoľvek oslavu, väčšinou neprestierajú len stôl, ale zdobíte celé prostredie. Farba obrusu, prestierania , tanierov i dekorácie by sa mala prelínať a ladiť spolu. Pokiaľ chcete obrus cez celý stôl, vyberte ho v neutrálnej svetlej farbe, ako je potrebné biela, smotanová, aby na stole vynikli ďalšie veci. Je dobré vybrať si jednu farbu a použiť ju vo viacerých tónoch, ktoré sa navzájom prelínajú v prestieranie, kvetinové výzdobe, ale aj na šatách oslávencov a hostí. Vyvarujte sa prílišnej farebnosti, ktorá vyvoláva pocit chaosu a nervozity. Tabuľa musí byť pokojná a harmonická, preto je dobré kombinovať maximálne tri odlišné farby.
Farby a chuť k jedlu
Prepojenie dokonalé výzdoby s podávaným jedlom je ešte len majstrovský počin. Ľudia sa bezhlavo vrhajú do výzdoby a až potom vyberajú jedlo. Čo nie je úplne vhodný postup. Ako asi bude vyzerať zelene prestretý stôl, kde sa podáva brokolicový krém, losos na špenátovom lôžku a ako dezert cheescake s kivi? Áno, tej zelenej bude príliš. Výber jedla by mal ísť ruka v ruke nielen s výzdobou, ale aj s dekorom tanierov. Dopredu si ujasnite, či bude vzor a farba porcelánového servisu vládnuť celej výzdobe a prestieranie. Vždy totiž musí byť na stole dominantný prvok. Skutočne chcete, aby to bolo riadu? Nemalo by skôr v hosťoch vyvolať nenásilným spôsobom pocit luxusu? Navyše čím lepší a zaujímavejší jedlo, tým skôr si vyžaduje jednoduchý a bezfarebný tanier, ktorý dovolí jedlu vyniknúť.
Vnímanie farieb v nás vyvoláva rôzne pocity a existujú farby, ktoré si s jedlom spájať určite nebudeme a nechceme. Krikľavé svietivé farby urobia na oslave možno radosť deťom, ale už veľmi nepoteší oslávenca v zrelom veku. Farby, ktoré podporujú chuť do jedla, sú žltá, červená aj oranžová. Naopak pôsobí odtiene modrej aj zelenej. Všeobecne sa dá povedať, že by ste mali držať výzdobu v teplých tónoch, ak oslava prebieha v uzavretej miestnosti. V lete na záhrade si doprajte chladivé tóny.
Kam ďalej:
- Jedálne - fotogaléria pre inšpiráciu
- Kuchyňa - foto pre inšpiráciu
- jedálenský obrusy
- Behúne na jedálenský stôl
- Misky na jedálenský stôl
- Servírovacie podnosy
- jedálenský príbor
- jedálenský taniere
- poháre
- dekorácie
Autor: InHaus.cz