aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

súvisiace

5 tipov, ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu, aby vyzerala ako nová

Usadil sa vo vašej rýchlovarnej kanvici vodný kameň? Nie je to nič neobvyklé. Práve preto existuje hneď niekoľko spôsobov, ako ho rýchlo a efektívne odstrániť.

Prečo odstraňovať vodný kameň z kanvice?

Sencor SWK 1590SS rýchlovarná kanvica, nerez Ak máte doma tvrdú vodu, problém s usadzovaním vodného kameňa iste dobre poznáte. Vodný kameň sa však skôr či neskôr objaví v každej kanvici.

V zásade ide o usadeniny vápnika, ktoré sa v pitnej vode nachádzajú. Čím viac vodného kameňa v kanvici máte, tým dlhšie trvá, než sa voda ohreje. Zbytočne tak míňate nielen svoj čas, ale aj elektrickú energiu. Existuje aj riziko, že rýchlovarná kanvica sa prehreje a poškodí sa. Príjemné tiež nie je, ak sa vám kúsky vodného kameňa dostanú do nápoja.

Preto sme pre vás vybrali 5 osvedčených tipov, ktoré na vodný kameň v kanvici určite zaberú. Môžete si vybrať, či dáte prednosť prírodným prostriedkom alebo siahnete po špeciálnych chemických prípravkoch z drogérie.

• Ocot

Na odstránenie usadeného vápnika vám výborne poslúži pomocník, ktorého máte určite v kuchyni - ocot. Je to v podstate 8-percentnú kyselina octová, ktorá teda s vodným kameňom dokáže poriadne zatočiť. Pri čistení kanvice použite ocot a vodu v pomere 1: 1. Zmes zahrejte, ale nevarte. Tekutinu nechajte v kanvici pôsobiť približne 2-3 hodiny, a potom ju niekoľkokrát opláchnite čistou vodou.

Ak sa všetok vodný kameň nerozpustí, postup opakujte. Čo vám môže trochu vadiť, je octový zápach vo vašej kuchyni. V tom prípade vám rovnako dobre poslúži aj iné prírodné prostriedky.

• Kyselina citrónová

Ďalším osvedčeným prírodným prostriedkom na odstraňovanie vodného kameňa je kyselina citrónová. V porovnaní s octom má tú výhodu, že nezapácha. Rozpustite 2-3 polievkové lyžice kyseliny citrónovej v troche vody. Túto zmes vlejte do vašej kanvice a nechajte ju pôsobiť približne pol hodiny až hodinu. Potom pridajte pohár vody, kanvicu zapnite a vodu nechajte zovrieť. Po vychladnutí vodu vylejte a kanvicu niekoľkokrát opláchnite čistou vodou, prípadne v nej nechajte čistú vodu ešte raz prejsť varom. Ak sa vám kameň nepodarilo odstrániť na prvýkrát, postup zopakujte.

Náš tip: Ak už vaše stará kanvice už doslúžila, kúpte novú. Ak radi vyhľadávate výhodné nákupy, nezabudnite navštíviť kupónový web Vašekupóny.cz , kde nájdete mega zľavy, zľavové kupóny a zľavové kódy do vašich obľúbených predajní.

• Citrónová šťava

citronova šťava Namiesto kyseliny citrónovej môžete použiť aj šťavu z citróna. V tomto prípade použite pohár vody a tri lyžice citrónovej šťavy. Tekutinu nechajte v kanvici pôsobiť asi 30 minút. Potom pridajte pohár vody a nechajte ju zovrieť. Po vychladnutí tekutinu vylejte a kanvicu opláchnite čistou vodou.

• Soda bikarbóna

Do kanvice vlejte vodu s jednou lyžičkou sódy. Tekutinu zohrejte - opäť ju nemusíte prevárať - a nechajte pôsobiť v kanvici pokojne aj celú noc. Následne kanvicu dôkladne opláchnite čistou vodou.

Ak viac dôverujete priemyselným prípravkom, stačí skočiť do najbližšej drogérie, kde si z množstva prípravkov na odstraňovanie vodného kameňa určite vyberiete. Pri čistení rýchlovarné kanvice postupujte podľa návodu, ktorý je na prípravku uvedený. Po použití akéhokoľvek chemického prostriedku nezabudnite kanvicu dôkladne umyť.

Ako vodnému kameňu predchádzať?

Aj keď máte doma tvrdú vodu, usadzovaniu vodného kameňa predsa len môžete v čiastočnej miere predísť. Stačí, ak dodržíte niekoľko základných zásad:

• V kanvicu zahrievajte vždy len toľko vody, koľko potrebujete.

• Nenechávajte prebytočnú vodu v kanvici, ale vylejte ju z nej.

• Nedolievajte vodu do už ohriatej vody, vodný kameň sa vtedy usadzuje ešte rýchlejšie.

Autor: InHaus.cz