aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

Chata ako druhé bývanie? Čechy taká predstava láka

Chata ako druhé bývanie? Čechy taká predstava láka

Takmer polovica Čechov túži utiecť z mesta do prírody

Takmer polovica Čechov túži utiecť z mesta do prírody

5 tipov ako zazimovať a ochrániť chatu a chalupu

5 tipov ako zazimovať a ochrániť chatu a chalupu

súvisiace

Kupujete chatu? Pozor na záplavovej oblasti, môžu prekvapiť vysokými poistkami

Česi sú národom chatárov. Chatu alebo chalupu na odpočinok vlastnej dokonca pätina národa, ďalšia časť má tento statok na zozname želaní. Súvisí to najmä s tradíciou postkomunistickej éry is mestskou idylou tráviť víkendy a voľný čas na vidieku. Ešte pred vysneným nákupom, ktorého obdobie s blížiacim sa jarou nastáva, je ale dobré preveriť si riziká. Ak je totiž stavba v oblasti, kde hrozí veľká voda, môže dôjsť k zničeniu majetku, a hlavne poisťovne tento majetok buď vôbec nepoistí, alebo za vysoký obnos.

Podľa minuloročného prieskumu spoločnosti RE / MAX Europe vlastní chatu alebo chalupu na odpočinok každý piaty Čech. Čo je piaty najvyšší počet v Európe. Chalupařina má u nás silnú tradíciu a malá drevenica na kraji lesa je snom drvivej väčšiny obyvateľov, s čím súvisí raketový vzostup dopytu po týchto víkendových druhoch stavení. Najmä v posledných piatich rokoch. Okrem relaxácie mnohokrát slúži ako lacnejšia alternatíva pre bývanie, rastie totiž počet záujemcov, ktorí sa po prázdninových sídlach obzerajú preto, že dom či byt je pre nich nedostupný. Aj v prípade chaty alebo chalupy sa totiž často jedná o celoročne obývateľnú nehnuteľnosť, ktorú je možné financovať hypotékou. Tak ako tak ale platí, že ak je objekt v záplavovej oblasti, môže sa jeho kúpa skomplikovať a tiež predražiť. Najviac vás prekvapí náklad na poistenie, v niektorých prípadoch dokonca nemožnosť stavbu poistiť.

Zistíte to na pár klikov

Ak ste si už našli svoju vysnívanú oázu pokoja, oplatí sa obetovať pár minút času a preveriť si, aká je v jej okolí pravdepodobnosť záplav. Dvojnásobne to platí pre objekty, ktoré sú cenovo výhodné oproti iným v regióne. Je teda potrebné sústrediť sa na tzv. Záplavové oblasti či oblasti. Ide o miesta, ktoré sú počas prirodzené povodne zatopená vodou. Informácie môžete dohľadať na voľne dostupných online mapách, je však dobré vyberať tie, ktoré ponúka aktualizované a overené informácie. Odborníci odporúčajú spoľahnúť sa na Centrálny dátový sklad ČHMÚ a jeho mapu. "Ako najlepší zdroj by som odporučil takzvanú CDS mapu , ktorá pre širokú verejnosť sprístupňuje dáta centrálneho dátového skladu, a to formou máp povodňového ohrozenia, povodňového ohrozenia a povodňového rizika," vysvetľuje Tomáš Hrdinka z Výskumného ústavu vodohospodárskeho TG Masaryka, ktorý sa zaoberá hydrológia povrchových vôd . "V rámci mapy povodňového ohrozenia je možné zistiť údaje ako sú rozliv povodne, hĺbka zakúrenie či rýchlosť prúdenia vody, pričom všetky údaje sú modelované pre piatich, dvadsiatich, storočnej a dokonca aj pětisetleté prietoky, označované ako Q5 až Q500. Mapy povodňového ohrozenia nám zase hovoria, že čím menšie povodeň (napr. Q5) zasiahne zvolenú nehnuteľnosť, tým je všeobecne vyššia jej ohrozenia povodní (viď obr. 1 a 2 - poznámka redakcie). Mapy povodňového rizika potom zobrazujú citlivé objekty v záplavovej oblasti a zraniteľnosť územia či infraštruktúr voči povodni. Význam týchto máp spočíva predovšetkým v posúdení vhodnosti súčasného a hlavne budúceho využitia plôch a pri územnom plánovaní, "dopĺňa Hrdinka. Informácie je možné rovnako v niektorých prípadoch dohľadať priamo na webe obce, na území ktorej sa uvažovaná stavba nachádza, či v jej verejnom mapovom portálu. "Obce si nechávajú spracovávať pasporty na rôzne účely, a verejné mapové portály často dopĺňajú o ďalšie informácie a metadáta. Súčasťou bývajú aj digitálne povodňovej plány a záznamy záplavových oblastí.

Čo hovorí mapa

Či už použijete akýkoľvek zo spomínaných zdrojov, navedie vás ku zmapovanie územia, na ktorom zvažujete nehnuteľnosť kúpiť. Pokiaľ si zvolíte mapu CDS, stačí na hlavnej stránke rozkliknúť odkaz "Mapy". Zobrazí sa mapa celej Slovenskej republiky, v ktorej sú modro vyobrazené úseky vodných tokov s významnejším povodňové riziko. Môžete ísť však ešte hlbšie, a to kliknutím na konkrétny úsek. Otvorí sa vlastný "projekt", na ktorý sa už vzťahujú spomínané mapy ilustrujúce riziká a nebezpečenstvá. Vybraný druh mapy zvolíte rozkliknutím ikony "Mapové projekty" v ľavom hornom rohu. Pre stopercentnú overenie aktuálnych informácií o pozemku a stavbe je však dobré prvotný náhľad do interaktívnej mapy doplniť ešte o konzultáciu s poisťovňou. "Nejedná sa o oficiálne dátové podklady, podľa ktorých sa určuje výška poistky pre vybranú nehnuteľnosť. Tie najpresnejšie mapy majú k dispozícii vodoprávne úrady. Avšak ak by som chcel vedieť, či budem poistený a za koľko, určite je najlepšie obrátiť sa priamo na poisťovňu, ktorá si presné údaje vyžiada, alebo ich má k dispozícii a oznámi, či sa stavba vyskytujete v rizikovej oblasti, "dopĺňa Hrdinka.

Obrázok 1 a 2: Mapa povodňového ohrozenia a vysvetlivky

Ako hodnotí poisťovne

Zistené informácie potom veľmi úzko súvisí s poistkou stavby, ktorá je naporúdzi, vzhľadom k tomu, že sa jedná o pomerne vysokú investíciu. Poisťovne samozrejme zaujíma, ako moc je nehnuteľnosť ohrozená veľkou vodou, a stavby v niektorých zónach už poisťovať vôbec nechcú. Konkrétne podmienky sa najčastejšie odvíja od povodňové mapy Českej asociácie poisťovní , ktorá kalkuluje so 4 zónami, podľa stupňa nebezpečenstva, respektíve hroziaceho rizika. V najrizikovejšie, 4. zóne, sú väčšinou objekty nepoistiteľné. U najnižšie zóny je riziko zanedbateľné, teda väčšinou nemá vplyv na poistku. U zón 2 a 3 možno predpokladať navýšenie poistného o rizikový príplatok. Mapa je dostupná všetkým zadarmo, ktokoľvek si tak môže pre účely poistenia nehnuteľnosti ľahko vyhodnotiť nebezpečenstvo výskytu povodní v konkrétnej lokalite na celom území Slovenskej republiky. "Aj keď by si klient toto nepreveril, alebo si nebol istý, používame ešte vlastný online nástroj, ktorý na základe akejkoľvek adresy alebo parcely v Česku okamžite overí povodňovú zónu. Zákazník toto overenie pri dohodnutí ani nespozná, ide o proces v poriadku desatín sekundy. Nemusí rozhodne nič dokladať alebo si pripravovať, všetko beží online a bez starostí, "hovorí Michal Kozub z produktového manažmentu Direct poisťovne.

Nejde len o stupeň rizika

Ak ste zistili a preverili, akým veľkým rizikom poškodenia vodou vaša vysnívaná chata či chalupa disponuje, máte vyhrané a na prvý pohľad už vás nemôže nič prekvapiť. Avšak posledným krokom v celom tomto procese by malo byť starostlivé preštudovanie poistnej zmluvy. Môže sa totiž stať, že si síce nehnuteľnosť poistíte, ale v prípade veľkej vody peniaze nedostanete. "Poisťovne celkom bežne rozlišujú medzi povodní a záplavou. Povodní sa myslí prípad, kedy územie zaplaví voda, ktorá sa vyliala z riek, priehrad a rybníkov. Záplavou zase prípad, kedy územie zaplaví voda iným spôsobom ako pri povodni, teda napríklad dažďovými zrážkami. Najčastejšie to býva voda z polí, ktorá pri prudkých dažďoch nevsiakne a stečie po povrchu, "zdôrazňuje Kozub. Preto sa oplatí si overiť, že vaše poistka sa týka oboch týchto prípadov.

zdroj: lesensky.cz

Autor: InHaus.cz