aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

súvisiace

Pustite sa do renovácie schodisko

Nič nevydrží večne. Aj kvalitné drevené schody sa časom pokazí. A pretože schodisko má okrem funkcie doviesť nás o poschodie vyššie tiež funkciu dekoratívne, nemali by sme na neho pri starostlivosti o dom zabúdať. Ak sa renovácie vykoná včas, hravo ju zvládnete sami a nebude ani nutné volať na pomoc odborníkov.

Poškriabané schody a oprýskané zábradlia stráca na atraktivite a časom aj na bezpečnosti. Ak vás teda cestou do vrchného poschodia bijú do očí škrabance na dreve a rukami drhnite o odlupujúce sa farbu zábradlie, je načase niečo s tým urobiť. Renováciu schodisko možno rýchlo zvládnuť svojpomocne, ak pre to zvolíte správne prostriedky.

Začnite drevenými schodmi

Než s opravou začnete, je potrebné počítať s tým, že vstup do vyšších poschodí budete musieť na istý čas oželieť, než všetko na schodisku dobre preschne. V tomto smere sa naozaj neoplatí ponáhľať. Renováciu by mala predchádzať dôkladná kontrola stavu každého schodu. Ak je "zdobí" ryhy, alebo dokonca registrujete vyšliapané miesta, bude nutné vziať si na pomoc brúsku. S jej pomocou najprv dôkladne odstráňte starý lak. Praskliny a menšie diery vytmelí, nechajte dobre preschnúť a potom pomocou jemného brúsneho papiera ľahko prebrúste, aby bol povrch dokonale hladký. Vzniknutý prach potom odstráňte vysávačom. Takto budete mať povrch schodov pripravený na následné lakovanie.

Voľbu laku, ktorým schody natrite, rozhodne nepodceňujte. Mal by zabezpečiť nielen krásny vzhľad, ale tiež vytvoriť mechanicky odolný povrch. Vyberte podlahový lak odolný proti oteru. Lak nanášajte štetcom v smere vlákien dreva a pre vytvorenie dlhodobej ochrany aplikujte aspoň 2 až 3 vrstvy, každú pritom nechajte dôkladne preschnúť.

Nezabudnite ani na zábradlie

Súčasťou schodiska je aj zábradlie, ktoré by ste pri renovácii nemali opomenúť. Zašlé a ušpinené zábradlia nebude dobrou vizitkou vášho domu. Ak je z dreva, platí pre jeho opravu rovnaké pravidlá ako v prípade drevených schodov. V mnohých domoch možno ale nájsť aj klasické kovové zábradlie, u ktorého sa poškodeniu najčastejšie prejavuje koróziou alebo olúpanú farbou. Tieto vady je nutné pred aplikáciou nového náteru odstrániť. Najlepší výsledok prinesie drôtenú kefu, vŕtačka s drôteným nadstavcom alebo uhlová brúska sa brúsnym kotúčom. Ostatné časti zábradlia obrúste brúsnym papierom. Obrúsený povrch je nutné riadne omiesť a umyť vodou s prídavkom saponátu. Povrch sa tým odmastí a náter potom lepšie priľne. Praktická je farba, ktorú môžete nanášať priamo na skorodovaný kov bez potreby základovej farby. Farbu aplikujte štetcom aspoň v 2 vrstvách v rozostupe minimálne 6 hodín.

zdroj: Allmedia4U

Autor: InHaus.cz