Aké kuchynské náčinie potrebujú nadšené pekárky a cukrárky?
Gazdinky, ktoré prepadli pečenie, majú neraz celú jednu kuchynskú skrinku vyhradenú na všetko možné kuchynské náčinie, ktoré ku svojim výtvorom potrebujú. Bez správnych formičiek, formičiek a ďalších pomôcok totiž majstrovské diela nevytvoríte.
Veľa pomôcok na pečenie je jednoúčelových. Napríklad taká formička na donuty sa jednoducho nedá použiť na nič iné ako na pečenie ŠIŠIEK. My sa spolu ale pozrieme na také kuchynské vybavenie, ktoré má univerzálne využitie.
Formy a formičky aneb tyhle určite potrebujete
Základným vybavením každej gazdinky by mal byť nejaký pekný pekáčik. Môže byť sklenený, alebo keramický, na tom nezáleží. Využiť sa dá na pečenie mäsa, zemiakov, zapekanie cestovín alebo aj na múčniky. Najmä ak žijete v domácnosti dvaja, je zbytočné piecť na celý veľký plech.
Ďalšie formičky záleží na tom, čo často pečiete. Ak je vaším obľúbeným múčnikom bábovka, budete potrebovať formu na bábovku. Dnes sa pomerne bežne pečú aj muffiny. Vo výbave by tiež nemala chýbať jedna tortová forma.
Odmerky šetrí čas
Črepníkové recepty sú parádne, ale je ich minimum. Ďaleko častejšie sa množstvo udáva v gramoch a v litroch. Na to vám najlepšie poslúži odmerky s niekoľkými stupnicami . Zabudnite na zdĺhavé váženie, manipulácia s odmerkou je rýchlejší. Väčšinou bývajú dostatočne vysoké, takže sa v nich dajú suroviny priamo mixovať ponorným mixérom.
Bez strúhadlá sa nezaobídete
Tú je potreba nastrúhať trochu citrónovej kôry, tamto zasa čokoládu. Na každú surovinu sa hodí iná hrubosť, kúpte si štvorhranné či šesťhranné strúhadlo s niekoľkými hrubosťou. Táto strúhadlá si navyše môžete ľahko položiť, nemusíte ich držať v ruke, takže sa ľahšie používa. A keď už bola reč o tej citrónovej kôre, nezabudnite na lisy na citrusy. Citrón síce možno vymackat aj v ruke, avšak vďaka lisu z neho dostanete maximum, a ešte vám do pokrmu nebudú padať kôstky.
Odpeckovávače na ovocie a plody
Do dobrého múčnika patrí ovocie. Nie je však nič horšie ako buchta, v ktorej sú čerešne s kôstkami! Síce je možné každú čerešničku vziať, rozrezať nožom a kôstku vybrať, ale odpeckovávače to vie oveľa rýchlejšie. V zime sa namiesto ovocia často využívajú zase orechy, na tie sa vám bude hodiť luskáčik.
Veľa úkonov pri pečení je možné zvládnuť aj bez špeciálneho vybavenia. Čokoládu možno nakrájať miesto nastrúhať, kôstky odstránite nožom, bábovkovej cesto sa dá dať na plech. Správne kuchynské náčinie vám však prácu uľahčia a výsledok vďaka nemu bude vyzerať lepšie. Tak do neho neváhajte investovať!
Kam ďalej:
Autor: InHaus.cz