aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

Na kancelárskom kresle sa musí sedieť ako na obláčiku

Na kancelárskom kresle sa musí sedieť ako na obláčiku

Ako si doma zariadiť útulnú pracovňu?

Ako si doma zariadiť útulnú pracovňu?

Ergonómia a účelnosť by mala vládnu aj domáce pracovne

Ergonómia a účelnosť by mala vládnu aj domáce pracovne

súvisiace

Ako na výber stola pre počítač?

Vyzerá to, že si na home office ešte nejakú dobu pobudneme. Lenže vás už sedenie pri jedálenskom stole alebo pri barovom pulte v kuchyni, prípadne u konferenčného stolíku v obývačke prestáva baviť. Z večného moc kŕčovitého napriamenie pri stole jedálenskom alebo naopak z nevhodného krútenie sa pri tom konferenčného už máte bolesti chrbta, nôh i zápästia, večer bývate viac unavení, než kedykoľvek predtým. Ako to vyzerá, dozrel čas na investíciu do počítačového stola. Lenže, ako ho vybrať? Na to sa práve teraz pozrieme.

Podľa ktorých parametrov vyberať stôl pre počítač?

Hoci ide na prvý pohľad o ľahká úloha, nie je výber stola pre počítač až tak triviálne. Aby ste sa u neho cítili dobre aj po mnohých hodinách home office, musí spĺňať požiadavky na základné parametre. Tými sú:

  • výška, prípadne flexibilita výšky
  • pracovná plocha
  • odkladacie a úložné priestory
  • priestor pre nohy
  • pomocné prvky pri inštalácii PC pracovné stanice

Pre dnešok vynechajme farbu a materiály, ty si vyberiete čisto podľa svojho vkusu. A vynechali sme tiež cenu, lebo ani tu nemožno odporučiť čokoľvek všeobecne, výrobcovia stolov pre PC sa vo svojich cenových ponukách značne líši.

Možno pomôže zamestnávateľ

Vedeli ste, že môžete zamestnávateľa požiadať o príspevok na zariadení domáceho home office alebo na úhradu nákladov s elektrinou a pripojením? Zamestnávateľ síce nemá povinnosť vám vyhovieť, ale za opýtania nič nedáte.

Ak zostanete na financovanie nového stola sami, využiť sa dá aj spotrebiteľská pôžička. Len pozor, než sa do nej pustíte, riadne si všetko vopred premyslite a hlavne zarovnajte ponuky. Vystačiť môžete napríklad s prvou pôžičkou zadarmo (od nebankových spoločností) alebo s bezúročnú pôžičkou (od bánk). Než úverovú zmluvu uzavrite, starostlivo ju prečítajte. Na čo všetko si dať pozor? Podrobne sa bezpečnému branie pôžičiek venujú na Hyperfinance.cz .

Teraz už sa pozrime na jednotlivé parametre stola pre počítač.

Výška, prípadne flexibilita výšky

Bežná výška stola pre počítač, respektíve kancelárskeho stola, sa odporúča 75 cm - a základné modely sú takto aj vyrábané. Lenže málokto zodpovedá priemerným hodnotám výšky populácie, a tak je potrebné si túto pracovnú výšku overiť.

Sadnite si ku klasickému jedálenskému stolu, zmerajte jeho výšku a skúste odhadnúť, o koľko by ste potrebovali mať dosku PC stola inde. Do úvahy vezmite aj možnosť zaobstarať si stôl so zásuvkou pre klávesnicu a myš, čo posunie vytúženú výšku pracovnej dosky.

Na trhu nájdete aj výrobcov, ktorí vedia, že je vhodné pri dlhej práci s počítačom striedať pozície. Chvíľu sedieť na stoličke, chvíľu kľačať na klekačce a chvíľu stáť. Preto vyrábajú takzvané flexibilné stoly, ktorých výšku si prispôsobíte presne podľa toho, akú práve potrebujete.

Pracovná plocha

Ďalší dôležitý a extrémne individuálny parameter. Niekto pracuje čisto online, bez papierových podkladov, navyše má all-in-one počítač, preto mu stačí pracovná plocha naozaj len pre klávesnicu, myš a monitor (ak nepoznáte, pozrite sa, čo je all-in-one PC ). Uspokojiť sa môže s rozmermi 60 x 80 cm alebo aj menšími, vďaka čomu sa zmestí kamkoľvek a zásah do rozloženia bytu tak bude len minimálny.

Na opačnej strane priestorového spektra je človek, ktorý má celý PC stanicu s notebookom, dokovacou stanicou, externým monitorom, s externou klávesnicou a myšou, k tomu tlačiareň so skenerom, tiež potrebuje niekde rozložiť aj veľa papierov a voľne s nimi manipulovať. V tomto prípade sa bude hodiť stôl rohový, čo ponúkne pomerne veľkú hĺbku, alebo síce klasický obdĺžnik, avšak s rozmermi aspoň 80 x 140 cm, napríklad aj s možnosťou rozkladania.

Odkladacie a úložné priestory

Stôl pre počítač môže mať mnoho zabudovaných zásuviek na odkladanie papierov alebo drobných zariadení k PC (pamäťové karty, USB káble, flash disky a pod), pod rohovými stoly sa robí aj nika na umiestnenie klasického stolového počítača, zaobstarať môžete pojazdná Šuplata, možnosťou je skrátka veľa .

Je na vás, aby ste si starostlivo premysleli, aké odkladacie priestory a ich veľkosti využijete. Najlepšie bude "odpichnúť sa" od toho, ako máte vybavenú kanceláriu v práci, čo vám v nej vyhovuje - a čo by ste chceli inak. Konečne môžete pracovať v prostredí, ktoré si sami vybavíte!

Miesto pre nohy

Aj to je veľmi dôležité. Vopred si rozmyslite, či chcete stôl s doskami miesto klasických nôh - je pevnejší, ale obmedzí váš pohyb. Či chcete mať dosku aj vzadu a prípadne do akej výšky, či by vám nika pre stolové PC nevyhovovala na inom mieste a pod.

Vyberať pracovný PC stôl online je síce zložité, navyše je jeho vracania (keď by vám nesednul) logisticky náročné, ale skúste si proste len zmerať priestor, ktorý potrebujete mať vo všetkých smeroch od tela voľný, a podľa toho sa v rozmeroch orientovať.

Pomocné vychytávky pri inštalácii PC pracovné stanice

Samozrejme že súčasné Bluetooth prepojenie myši a klávesnice s počítačom už nevyžaduje toľko drôtov, tlačiarne na wifi tiež nemusia byť s PC spojené, novo si vystačíte aj len s jedným káblom, a tak vychytávok väčšinou netreba. Akých?

PC stoly často mávajú vyfr ézované otvory pre káble, pre elektrické predlžovačky a zásuvky, lišty pre vedenie káblov a ďalšie veci, ktoré u PC stanice niekedy nemôžu chýbať. Takže ani keď idete ešte postarom a máte spústy káblov, nemusia sa vám váľať po pracovnej ploche a nemusíte o ne nutne zakopávať.

Ku stolu patrí správna stoličky

Aby bolo vaše pracovné miestečko pre home office dokonalé, ešte to bude chcieť kancelársku stoličku, pokiaľ ju doma ešte nemáte. Ako na jej výber, to vám poradíme v článku Chráňte svoj chrbát pred bolesťou výberom správnej stoličky .

Zdroj obrázku: Who is Danny / Shutterstock.com

Autor: InHaus.cz