Trúfnete si na domácej kompostovanie? Nie je to tak ťažké ...
Možno už nejakú dobu na svojej záhradke pestujete ovocie a zeleninu, ale napríklad ešte len sa záhradníčením začínate. A premýšľali ste už o tom, že by ste sa pustili do domáceho kompostovania? Keď dodržíte niekoľko základných pravidiel, nie je to ťažké, je to praktické a odmenou vám bude kvalitný úroda.
Prečo domáce kompost?
Hnojenie dodá pôde potrebné živiny, a preto (ak dodržíte ďalšie pravidlá a bude vám priať počasie) vám prinesie lepšiu úrodu. Aby ste mohli hnojiť, nepotrebujete domáci kompost, predávajú sa umelé a hnoj. Avšak majú svoje nevýhody. Umelá sú drahá, u maštaľného býva problém s ich uskladnením. Preto teda je domáca kompostovanie vhodnou voľbou. Okrem toho, že budete mať hnojivo zadarmo, budete produkovať menej odpadu a zachováte prirodzený kolobeh.
O domácom kompostovanie
Kompostovanie je proces, pri ktorom mikróby a drobní pôdne živočíchy premieňajú organické látky na kompost. K tomu, aby to fungovalo, je nutná dostatočná vlhkosť.
Vyrába sa z bioodpadov produkovaných kuchýň a záhradkou. Medzi ne patrí predovšetkým niektoré potraviny a zvyšky jedál, zvyšky zeleniny a ovocia, čaj, kávová usadenina, malé vetvičky, tráva, kvety, piliny atď.
Kompostovanie zvyčajne prebieha v malom kompostéra. Tie sa vyrábajú z rôznych materiálov. Šikovnejší záhradkár si ho môže vyrobiť sám. Niekto má bioodpad na jednej neohraničené hromade. V uzavretej nádobe je však proces rýchlejší.
Výsledný "produkt" je organický prostriedok prispievajúci k zlepšeniu pôdy. Obsahuje totiž stabilizované organické látky a dôležité živiny.
Uvažujete, že by ste sa do toho pustili, ale bojíte sa, že vám to bude na záhrade zapáchať? Ak ste neurobili niekde chybu, nemalo by.
Na čo si dať pozor pri domácom kompostovaní?
Poďme si dať ešte aspoň niekoľko tipov, na čo si dať pozor:
• Dbajte na to, aby ste vždy do spodnej vrstvy ukladali hrubý a vzdušný materiál, napríklad rôzne rastliny a malé vetvičky. Ak sú nejaké materiály veľa hrubej, nadrvia je.
• Kompostér umiestnite na nejaké odľahlejšie miesto. Odporúča sa pod stromami. Zároveň ho nezakladajte na úplne nedostupnom mieste. Budete sa o neho musieť starať, v suchých dňoch i zalievať.
• Nedávajte na kompost mäso, syry či pečivo. Tieto zložky sa horšie rozkladajú a navyše priťahujú hlodavce. Vyhnite sa tiež semenám rastlín. Mohla by vám vyklíčiť a vyrásť.
• Dajte si pozor na správne miešanie kompostu. Treba ho miešať až niekoľkokrát do mesiaca. Kontrolujte súčasne jeho dostatočnú vlhkosť, prípadne ho zalejte.
• Snažte sa mať ideálny pomer medzi zeleným a hnedým materiálom. Hnedý obsahuje uhlíkovité zložky, zelený dusíkovej. Tých uhlíkových by malo byť o niečo viac.
A čo vy? Vytvoríte si pre svoju záhradku vlastnú kompost? Pustite sa smelo do toho.
Autor: InHaus.cz