Ako využiť priestor nad kuchynskou linkou? Vytvorte si tu špajza na strukoviny a obilniny
Trebárs ste najskôr zvažovali, že svoju kuchynskú linku "vytiahnete" až do stropu. Potom vás ale odradila cena a aj to, že sa vás svokra impertinentné spýtala, či už máte rebrík, aby ste sa tam so svojou výškou 158 cm bola schopná dostať.

Najskôr toto miesto zelo u nás doma prázdnotou. Potom sme si domov priviezli nového kocúra a ten našiel pre nevyužitý priestor, ktorý slúžil len ako lapač kuchynského mastného prachu, využitie okamžite. V strese z nového prostredia vyliezol hore na horné skrinky a dole slézal len v noci, keď celé osadenstvo bytu tvrdo spalo.
Kocúr sa ale nakoniec s rodinou zžil, chutí mu u nás, a aj keby teraz chcel, tak hore už so svojím guľatým bruškom nevylezie. Takže sa opäť otvorila otázka, čo s nevyužitým priestorom nad kuchynskou linkou.
Nad kuchynskou linkou je ideálne miesto na potraviny bez obalu
Teraz som vás najskôr zmiatla, pretože ono je to presne naopak. Vy si tam najprv dáte pekne pomaľované, popísané a tkaninami dozdobené obrie poháre. Napríklad tie 3,7 litrové so skrutkovacím vekom. A potom do nich nakúpite v obľúbenom obchodíku takzvanej "potraviny bez obalu". Vyzerá to nesmierne dekoračne, poháre nie sú žiadna veľká investícia, za vaše eko chovanie si zaslúžite aj pochvalu od Greenpeace, a navyše máte vždy po ruke dostatok zdravých potravín na varenie. Pretože ako hovorí známy špecialista na zdravú výživu, Petr Havlíček, základom zdravého varenia je nevariť z polotovarov, ale zo základných potravín. A tie treba niekde skladovať.
Čo si z potravín bez obalu dať do obalu nad kuchynskú linku?
Určite ryžu. Dokonca užijete aj viac druhov. Podlhovastú Basmati k mäsu, guľatú ryžu Arborio k varenie na sladko, do nákypov, ale aj do rizota. Možno využijete aj nelúpanú, alebo atraktívne Indiánsku ryžu.
Do veľkých zásobníkov patrí šošovka. Tá klasická, ale aj červená, ktorá sa urobí rýchlejšie ako zemiaky, a je tak ideálny zdravú prílohou k mäsu, aj len tak ako samostatné jedlo. A "čočkofandové" možno pridajú aj čiernu šošovku alebo niektorý z ďalších druhov.
Ďalšie základnou potravinou do zásobníkov nad kuchynskú linku sú fazuľa. Ja je delím na tie veľké a ostatné. Takže veľké, najlepšie čierne, idú do jednej nádoby, niektorý z menších druhov do druhého.
Teraz už začnite uvažovať, čo doma dokáže pri varení skutočne upotrebiť. Ak kuskus, bulgur, cícer, krúpy, sušené huby ... To sú všetko potraviny, ktoré sa používajú vo väčšom a oplatí sa ich mať doma po ruke vo väčšom množstve. Samozrejme môžete nad linku umiestniť aj menšie zásobníky. Niektoré suroviny predsa len používame v menšom množstve.
Koľko toho do zásobníkov nasyslit? Optimálne je, aby sa obsah zásobníka minul do roka. Aspoň to bude pre vás motivácia. V priehľadných sklenených zásobníkoch vidíte, ktorú zo zdravých potravín zanedbávate. A tak ľahko zintenzívnite jej použitie vo vašom zdravom jedálničku.

S čím ešte nad kuchynskú linku?
Rozhodne s ničím, čomu vadí mastný prach. Papierové ani látkové krabice sa sem nehodí. Košíček z prútia síce umyjete, ale jeho obsah sa tiež mastným prachom znehodnotí. Takže ak máte v pláne nad kuchynskou linkou ukladať potrebné veka z pohárov, málo používané kuchynské náčinie apod., Vždy ich uložte do uzatvárateľných, najlepšie plastových košov a debničiek. Určite kúpite také, ktoré doplnia dizajn kuchyne a nijako mu vzhľadovo neublíži. Vyvarujte sa radšej plechoviek a kovových nádob. Aj keď sa tvári ako nerezové alebo napríklad poniklovanej, vlhkejšie kuchynské prostredie im dobre robiť nemusí. Záleží vždy kus od kusu.

Ako na to, aby to vyzeralo dobre?
Vyvarujte sa nahromadenie rôznych vecí, rôznych štýlov a tvarov. Zásobníky na potraviny nakúpte naraz v podobnom štýle. Dobre vyzerá treba zbierka keramických džbánkov alebo podnosov. Inšpirujte sa na fotografiách.

Takto radšej NIE!

Kolekcia obľúbených váz vyzerá super
Rada na záver
Až budete budovať novú kuchyňu, vxberte si takú, ktorá má skrinky až do stropu. Vyzerá to dobre a navyše získate uzavretý skladovací priestor, pre veci, ktoré tak často nepotrebujete.
Kam ďalej:
Autor: InHaus.cz