aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

Presvedčivé výsledky riadeného vetrania s rekuperáciou tepla i vlhkosti

Presvedčivé výsledky riadeného vetrania s rekuperáciou tepla i vlhkosti

Suchý vzduch škodí organizmu ... Ako sa môžete brániť?

Suchý vzduch škodí organizmu ... Ako sa môžete brániť?

Investícia do tepelného čerpadla sa vráti v priemere za 7 rokov

Investícia do tepelného čerpadla sa vráti v priemere za 7 rokov

Oplatí sa tepelné čerpadlo?

Oplatí sa tepelné čerpadlo?

Čo je základom záhradného jazierka? jeho dno

Čo je základom záhradného jazierka? jeho dno

5 dôvodov, prečo si zaobstarať stropný ventilátor

5 dôvodov, prečo si zaobstarať stropný ventilátor

Plánujete stavbu svojpomocne? S tehlami Porotherm budete mať po starostiach!

Plánujete stavbu svojpomocne? S tehlami Porotherm budete mať po starostiach!

Ako pripraviť interiér svojho domu na letné dni? Nahliadnite do sveta klimatizácií

Ako pripraviť interiér svojho domu na letné dni? Nahliadnite do sveta klimatizácií

Už sa desíte horúcich letných dní? Pomôcť vám môže jednoduchý stropný ventilátor aj mobilné klimatizácie

Už sa desíte horúcich letných dní? Pomôcť vám môže jednoduchý stropný ventilátor aj mobilné klimatizácie

5 tipov, ako mať doma čisté ovzdušie

5 tipov, ako mať doma čisté ovzdušie

súvisiace

Pasívne bývanie: úlohu hrá úspora, ale aj komfort

Zelené technológie sa pri výstavbách bývania masívne presadzujú tiež v Česku. Za posledných dvadsať rokov prešli dlhú cestu a dnes vyzerajú úplne inak. Ekologické už neznamená len šetriace energiu - zníženie spotreby sa často dosahovalo na úkor komfortu a estetiky. Pasívne bývanie súčasnosti predstavuje symbiózu nízkej spotreby, pohodlie a estetiky exteriéru a interiéru stavby. Tieto technológie a postupy sa implementujú prevažne do novostavieb, pretože premeny starých objektov do tohto konceptu sú väčšinou ťažko realizovateľné. O aktuálnych trendoch sme hovorili s Ing. Jánom Prechádzkou z All Inclusive Development, technickým dozorom investora.

Ing. Jan Procházka Ekologické technológie v bývaní: čo si dnes pod týmto pojmom máme prestaviť? V prvom rade nízkoenergetický alebo ideálne pasívny dom alebo byt, teda ten, ktorý spotrebováva minimum energie. Základom takejto stavby je kvalitné zateplenie, ktoré v lete chránia pred prehrievaním a v zime pred únikom tepla. Nízkoenergetický dom môže mať podlahové kúrenie sa separátnym nastavovaním teploty v každej miestnosti. Na streche tohto domu zvyčajne nájdete fotovoltaické panely, s ktorými cez deň, aj pri minimálnom slnečnom svite, periete a umývate de facto zadarmo. Zelenú "vychytávkou", ktorá bude stále viac aktuálna kvôli nedostatku vody, sú podzemné retenčné nádrže na záhrade alebo na pozemku, ktoré budú zachytávať dažďovú vodu. V posledných rokoch sa začínajú výrazne používať aj tzv. Rekuperačné jednotky - systém prieduchov, vedených v stenách stavby, ktorý pomocou vzduchotechnického potrubia umožňuje vetrať bez toho, aby ste museli otvárať okná. Rekuperácia v zime dokáže novo privedený vzduch do miestnosti ohriať na izbovú teplotu, čím znovu šetrí energiu, ktorú by ste inak spotrebovali na ohriatie studeného vzduchu. Naša spoločnosť bola mimochodom prvá, ktorá pred siedmimi rokmi postavila vôbec prvý byt s rekuperáciou v Brne. Ak by som to mal zhrnúť, u pasívneho domu by nemalo chýbať:

  • kvalitné zateplenie celej obálky budovy a okná s izolačnými sklami. Pasívny dom musí spĺňať normy pre celú konštrukciu domu, ale aj pre okná, dvere, strechu, podlahu i steny.
  • Fotovoltaické panely, vyrábajúce elektrinu - môžu tiež ohrievať vodu, kúriť aj svietiť.
  • Podlahové kúrenie, znižujúce náklady na vykurovanie. Tento typ kúrenia síce pre pasívny dom nie je nutný, ale určite je výhodný.
  • Rekuperácia, šetriace energiu, ktorá sa stráca klasickým vetraním.
  • Retenčná nádrž na dážďovicu, ktorá slúži ako úžitková voda. Síce s pasivitou domu bezprostredne nesúvisí, však hospodárne využívanie zdrojov k pasívnemu bývanie tiež patrí.

Než sa každej z technológií, ktoré ste tu spomenul, budeme venovať podrobnejšie, na čo ma taký dom príde? Bude zrejme výrazne drahšie, než štandardný rodinný dom, je to tak? Bývanie v zelenom dome nie je investične nijako nákladnou záležitosťou, rodinné pasívne domy so záhradou dnes kúpite za cenu štvorizbového bytu vo veľkom meste. Trebárs rodinný dom Alea s energetickou náročnosťou A, ktorý staviame v Říčanoch pri Brne, stojí okolo päť miliónov korún. Ak budete v takom dome bývať, znížite spotrebu energie na bývanie o desiatky percent - použité technológie ušetrí mesačne v porovnaní s bývaním inde minimálne päť tisíc korún.

Podľa ing. Prechádzky sa investície do pasívneho bývania do budúcnosti rozhodne vyplatí. Podľa novej európskej legislatívy bude u nás po roku 2020 možné stavať iba pasívne domy, alebo budovy s veľmi podobnými parametrami. Domy, ktoré nebudú mať pasívny charakter, budú horšie predajné a pravdepodobne budú na trhu postupne strácať na hodnote.

fotovoltaické panely

Ak sa rozhodnete dať solárnu energiu zelenú, môžete sa tešiť na zníženie účtov za elektrinu. Slnko je totiž, povedané s nadsádzkou, od Zeme príliš vzdialené na to, aby vám posielalo faktúry. Inštalácia fotovoltaickej elektrárne síce vyžaduje vstupnú investíciu, ktorá však nie je tak vysoká, ako sa mnoho ľudí domnieva. Postupne sa vám bude vracať v podobe poklesu výdavkov za elektrickú energiu. Fotovoltaické panely nemusí byť len zdrojom výroby elektriny, ale môžete ich používať aj na vykurovanie   a ohrevu   vody. Čím viac využitie pre nich nájdete, tým viac ušetríte. Bonusom, ktorý solárne panely znamenajú, je energetická sebestačnosť a ohľaduplnosť k životnému prostrediu. Vďaka fotovoltaike nemusíte byť úplne závislí na dodávkach elektriny zo siete, pretože využívate vlastnú energiu. Fotovoltaika predstavuje riešenie, ktoré je ohľaduplné k životnému prostrediu, pretože solárne panely okrem slnečného svitu, ktorý je obnoviteľným a nevyčerpateľným zdrojom energie, nevyžadujú žiadne palivo, ktoré by znečisťovali ovzdušia či inak zaťažovalo prírodu. Panely majú dlhú životnosť a nízke náklady na údržbu - výrobcovia štandardne garantujú, že kremíkové články vydržia niekoľko desiatok rokov. Fotovoltaika je zdrojom elektriny, ktorý neobsahuje žiadne pohyblivé súčasti, preto sa jedná o technológiu s   nízkou poruchovosťou. Obsluha panelov je navyše veľmi nenáročná, po ich inštalovaní prakticky nie je, okrem pravidelných servisných prehliadok, treba sa o ne starať.

Čo všetko je potrebné k inštalácii a ako to vlastne funguje? V prvom rade potrebujete dostatočne veľkú plochu pre inštaláciu panelov, ktorá je správne orientovaná k slnku, to znamená ideálne na juh, prípadne východ či západ. Neoddeliteľnou súčasťou fotovoltaiky je aj riešenie ukladania vyrobenej energie. Cez deň, keď svieti slnko a vy ste väčšinou v práci, je spotreba energie nižšia, než v popoludňajších či večerných hodinách, kedy sú všetci doma. Najbežnejší spôsob ukladania energie je ohrev vody v akumulačnej nádrži, odporúčal by som aj elektrické podlahové kúrenie, pri ktorom sa teplo akumuluje do podlahovej konštrukcie. Ďalšou možnosťou sú batérie a v lete je výhodné chladiť dom priebežne cez celý deň klimatizáciou, ktorú môžete v zime, ak je vybavená reverzným chodom, výhodne prikurovať.

Aký typ fotovoltaiky zvoliť a na čo si pri jej výbere dať pozor? Typov panelov a systémov je veľa a každý návrh je potreba "ušiť na mieru" konkrétnemu projektu. Preto je dobré využiť firmu, ktorá má dobré referencie, a to aj v oblasti servisu, ktorý poskytuje. Inštalácia solárnych panelov má dlhšiu dobu návratnosti, preto by ste mali mať k dispozícii solídny servis s dostupnými náhradnými dielmi. Ak pre financovanie fotovoltiky zažiadate o dotáciu, je potrebné, aby bol dodávateľ registrovaný v zozname kvalifikovaných dodávateľov pre dotácie.

Vyrobí panely elektrinu aj v zime? Vyrobí, ale počítajte s tým, že v našich klimatických podmienkach je v zime slnečného svitu menej ako v lete, a má menšiu intenzitu. Približný výkon v zimnom období vám dokáže kvalifikovaná firma vypočítať.

podlahové vykurovanie

Elektrické podlahové kúrenie je najkomfortnejšie zdroj tepla, ktorý je navyše úsporný. Vďaka veľkej vykurované ploche a nízkej povrchovej teplote sa do tepelnej pohody dostanete pri nižšej teplote priestoru, než u bežných kúrenie. Neškodí zdravie, nevíri prach a hodí sa preto aj pre alergikov. Inštalácia je pritom jednoduchá, zvládnete ju za asistencie elektrikárov aj sami a samotnú prevádzku je potom absolútne bezúdržbový. Výhodou podlahového vykurovania je presná regulácia v každej miestnosti, kedy na jednotlivých termostatoch nastavíte požadovanú teplotu. Keď ste v práci, môžete iba temperovať a na dobu návratu si nastavíte teplotu vyššiu. Podlahové kúrenie má životnosť niekoľko desiatok rokov au nízkoenergetických domov je z hľadiska pomeru investície a následného prevádzky optimálne.

V čom spočíva úspora energie? Predovšetkým v dokonalej regulácii. Akonáhle sa podlaha a vzduch miestnosti vykúri na požadovanú teplotu, káble už topí iba v krátkych intervaloch a teplotu udržujú, spotreba elektriny je potom veľmi nízka. Podlahové kúrenie je tiež príjemnejšie, vytvára človeku lepší tepelný komfort. Keď okolo seba máte teplé plochy, cítite sa príjemnejšie a nepotrebujete okolo seba teplý vzduch, čo je nielen úsporné, ale zdravé.

Aké sú náklady na údržbu a aká je životnosť podlahového vykurovania? Elektrické podlahové kúrenie je takmer bezúdržbové, jediné, čo je potrebné udržiavať, sú termostaty. Životnosť je daná predovšetkým uložením káblov v podlahe a správnu reguláciou. Výrobcovia udávajú 30 až 50 rokov, a odborníci hovoria, že pri správnom prevedení je životnosť rovnaká, ako konštrukcia, do ktorej je kúrenie zabudované.

rekuperácia

Čerstvý vzduch potrebujeme všetci. Vetraním síce privádzame do domu dostatok vzduchu, ale uniká pri ňom teplo, čo môže poriadne zahýbať s účtom za energie. Riešením môže byť rekuperácia, ktorá odstráni aj vlhkosť v byte. Tento systém vetrania zaisťuje optimálnu výmenu vzduchu a zároveň minimalizuje tepelné straty pri vetraní. Rekuperácia za vás vetrá automaticky, aj v čase, keď nikto nie je doma. Vďaka dostatočnej výmene vzduchu v byte nehrozí problémy s vlhkosťou, s koncentráciou CO 2, vznikom plesní a množením mikroorganizmov, ako sú napr. Roztoče.

V čom pri rekuperáciu spočíva úspora energie? V odovzdanie tepla z odpadového vzduchu do čerstvého, ktorý prichádza do domu. Potom je len potrebné dohriať rozdiel teplôt, daný účinnosťou rekuperačné jednotky, ktoré sú v dnešnej dobe už bežne nad 90%. Kúrenie teda ani nemusí mať taký výkon, v izbách môžete inštalovať menej ohrievačov s menšími rozmermi, prípadne môžete využívať výhodné nízkoteplotné podlahové kúrenie. Tým ušetríte nielen za protopenou energiu, ale na obstarávacích nákladoch aj za celý vykurovací systém.

Aký ďalší prínos rekuperácie okrem úspory energie prináša? Čo napríklad kvalita a čistota vzduchu? Máte pravdu, finančná úspora nie je jediným plusom. Výhodou je určite predovšetkým neustála výmena vzduchu, takže sa v miestnostiach nehromadí oxid uhličitý, ktorý môže spôsobovať bolesti hlavy a zdravotné problémy, odvádza sa tiež vzdušná vlhkosť a pachy. Užívatelia si pochvaľujú, že sa v miestnostiach usadzuje menej prachu, takže nemusí tak často vysávať. Do rekuperácie tiež môžete použiť špeciálne filtre pre vstupné vzduch, a tým minimalizovať pele, alergény a zápach z vonku. Rekuperácia je preto mimoriadne vhodná napríklad v prípade, keď bývate u frekventovanej cesty - obmedzíte hluk tým, že nemusíte vetrať oknami a zároveň si dovnútra nebudete púšťať špinavý vzduch.

Dokáže rekuperácie zbaviť dom vlhkosti a plesní? Do veľkej miery áno, ale rozhodne nemožno všeobecne povedať, že ak máte rekuperáciu, nemáte plesne, to samozrejme záleží na kvalite celej stavby.

retenčná nádrž

Pri stavbe alebo rekonštrukcii rodinného domu si majitelia často kladú otázku, čo s dažďovú vodu, tečúcu zo strechy. Retenčné nádrže slúži práve pre zber dážďovky a jej následné využitie. Dažďovú vodu môžete využiť na zavlažovanie pozemku, prípadne po prečistení aj ako úžitkovú vodu na splachovanie, pranie bielizne a podobne, ušetríte tým pitnú vodu. Nádrž zadrží určité množstvo vody a chráni kanalizačný systém alebo vodný tok pred zahltením zrážkovou vodou z prívalových dažďov. Dažďová voda je považovaná za veľmi kvalitnú typ vody. Všeobecne platí, že voda uskladnená v podzemnej retenčnej nádrži sa vďaka minimálnemu prístupu vzduchu a absencia slnečného svitu kazí oveľa menej, než voda v nadzemnej nádrži.

K čomu retenčné nádrže primárne slúži? K zadržiavanie vody, ktoré je stále menej, dá sa teda očakávať, že sa stanú bežnou výbavou každej novostavby. Retenčná nádrž dokáže riešiť veľa problémov s vodou. Napríklad u bytových domov ALEA, ktoré sa stavia v Říčanoch u Brna, je problémom obce práve malá kapacita dažďovej kanalizácie. U týchto domov sa preto voda, ktorá na nich naprší, z retenčných nádrží najprv prečerpáva do chrbticovej dažďovej kanalizácie. My sme však chceli dať klientom pridanú hodnotu, preto sme objem nádrží navýšili, aby mali ľudia dostatok vody na polievanie záhradiek.

zdroj: ANTENNA Media

Autor: InHaus.cz