aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

Ako vybrať novú práčku? Nákupný poradca

Ako vybrať novú práčku? Nákupný poradca

Suchý vzduch škodí organizmu ... Ako sa môžete brániť?

Suchý vzduch škodí organizmu ... Ako sa môžete brániť?

Celý svet je javisko!

Celý svet je javisko!

Aj vaša domácnosť môže byť zelená. Ukážeme vám, ako na to

Aj vaša domácnosť môže byť zelená. Ukážeme vám, ako na to

5 tipov, ako mať doma čisté ovzdušie

5 tipov, ako mať doma čisté ovzdušie

Výpočet spotreby elektriny: Zredukujte spotrebu a ušetrite!

Výpočet spotreby elektriny: Zredukujte spotrebu a ušetrite!

Používajme slnko ako zdroj elektriny

Používajme slnko ako zdroj elektriny

súvisiace

Vývoj chytrých domácností: Od Kutilova domu na tlačidlo po umelú inteligenciu a virtuálnu realitu

O takzvaných chytrých domácnostiach začali ľudia premýšľať už pred niekoľkými desiatkami rokov. Prvý šikovný dom vznikol v roku 1950, reálnejšie kontúry však získal až o štyridsať rokov neskôr vďaka Microsoftu. Od prelomu tisícročí išiel vývoj v tejto oblasti rýchlo vpred a len v Českej republike tak dnes máme chytrých domácností okolo štyroch percent. Budúcnosť potom podľa odborníkov do chytrých domov prinesie hlavne ovládania hlasom a neskôr tiež umelú inteligenciu či virtuálnu realitu.

Od domu na tlačidlo po prvej smart zariadení

Kým súčasné chytré domácnosti fungujú na báze jednotného systému, pred takmer deväťdesiatimi rokmi mali ľudia o fungovaní domu či bytu v budúcnosti iné predstavy. Domnievali sa totiž, že za ne za pár desaťročí budú domáce práce vykonávať viac či menej humanoidné roboty. Na svetovej výstave v Chicagu v roku 1933 bol dokonca predstavený robot pomenovaný Alpha ako prototyp takého stroja. Vývoj však nakoniec išiel trochu iným smerom.

Prvý šikovný dom v pravom slova zmysle sa objavil v roku 1950 a postavil si ho americký kutil Emil Mathias. Dom známy ako Push Button Manor (doslova "panstvo na tlačidlo") vedel okrem iného na stlačenie tlačidla spustiť žalúzie a zatvoriť okná. V jeho kuchyni stál vetrom poháňaný mlynček na kávu, elektrický systém kontroloval, či sú v noci zamknuté všetky dvere a bolo v ňom aj kozmetické zrkadielko, ktoré sa nasvítilo pri každom použití šuplíku u toaletného stolíka. O sedem rokov neskôr sa potom objavil ďalší šikovný dom, tentoraz ako expozície v Disneylande. Ponúkal návštevníkom pohľad na väčšinu domáceho zariadení vyrobenú z plastu, nájsť v ňom išlo aj hands-free telefón či šikovný drez, ktorý sa dokázal znížiť či zvýšiť podľa výškových potrieb užívateľa. V roku 1966 potom uzrel svetlo sveta vynález menom ECHO IV, ktorý je považovaný za prvý smart zariadenia. ECHO IV bola ohromná sústava vážiaci okolo 360 kilogramov, ktorá dokázala monitorovať teplotu v dome a cez ktorú bolo možné zapínať a vypínať niektoré spotrebiče. Do predaja sa ale nikdy nedostala.

Dnešné chytré domácnosti zvyšujú komfort a šetrí energie

Snahy o automatizáciu našich domovov pokračovali aj v 80. rokoch, kedy dorazili prvé programovateľné termostaty a tiež domáce počítače, roku 1984 sa potom oficiálne objavil aj pojem "smart house". V roku 1999 predstavil svoju víziu chytrého domu takisto Microsoft. Práve jeho predstava sa už príliš nelíšila od toho, čo v oblasti chytrých domácností poznáme aj dnes. Dom mal byť ovládaný cez vreckový počítač Pocket PC, disponovať napríklad chytrými zámky, ovládačmi osvetlenia a vykurovania, kamerovým bezpečnostným systémom, a dokonca aj skenerom čiarových kódov pre vytvorenie nákupného zoznamu. Bolo to prvýkrát, čo nejaká spoločnosť skutočne vystihla, kam budúcnosť v tejto oblasti smeruje.

Naozajstný rozmach v oblasti automatizovaných a chytrých domov potom nastal po nástupe nového milénia, kedy sa tento koncept začal stávať čoraz populárnejším. Na vzostupe je aj v súčasnosti, napríklad len v Európe sa počet chytrých domácností medzi rokmi 2014 a 2017 strojnásobil. V Českej republike drží chytré domácnosti momentálne štvorpercentný podiel, záujem o ne sa ale zvlášť medzi mladou generáciou zvyšuje a do piatich rokov by ich tu mohlo byť až pätnásť percent. Chytré domácnosti ovládané cez smartphone či tablet totiž svojim užívateľom dokážu výrazne zvýšiť komfort bývania, navyše sú dnes často zamerané na úsporu energií.

Budúcnosť patrí ovládanie hlasom, umelej inteligencii a virtuálnej realite

Súčasné technológie v oblasti chytrých domov tak ľuďom umožňujú riadiť svoju domácnosť vzdialene cez tablety či chytré telefóny. Môžu si dopredu nastaviť vykurovanie v miestnostiach, aby sa z práce vrátili do vyhriateho obydlia, alebo v noci na diaľku zhasnúť svetlá v dome bez nutnosti obchádzať všetky miestnosti. Múdra domácnosť zároveň zvyšuje aj bezpečnosť. Automatické zaťahovanie a vyťahovanie tieniacej techniky či jej ovládanie na diaľku pomocou telefónu alebo tabletu navodzuje dojem obývaného domu aj v prípade, že je majiteľ dlhodobo na dovolenke. Vďaka tomu tak môže odradiť potenciálnych zlodejov.

Užívateľský komfort však do budúcnosti pôjde pravdepodobne ešte ďalej. V najbližších rokoch možno očakávať rozšírenie z hľadiska ďalších spotrebičov, ktoré bude možné napojiť na systém chytré domácnosti. Na význame do budúcnosti bude nadobúdať aj ovládanie chytrých technológií hlasom. To je zrejmé už dnes v prípade inteligentných telefónov. Systém chytré domácnosti by tak v budúcnosti mohol z hlasu spoznať aj emočné rozpoloženie používateľa a podľa toho automaticky nastaviť napríklad úroveň osvetlenia alebo zapnúť relaxačnú hudbu. Veľké nádeje sú vkladané tiež do vývoja umelej inteligencie, ktorá by umožnila aplikáciám chytré domácnosti učiť sa podľa preferencií obyvateľov domu, čím by sa ešte viac zautomatizovali.

Vo vzdialenejšej budúcnosti - odhadom odborníkov okolo roku 2050 - potom môže šikovným domovom vládnuť virtuálna realita. Namiesto súčasných špeciálnych okuliarov by však ľudia mali používať inteligentný kontaktné šošovky. Virtuálna realita vďaka nim umožní počas okamihu zmeniť napríklad farbu stien alebo štýl bytových dekorácií, a to podľa preferencií každého jedinca, takže každá osoba bude môcť interiér vidieť inak. Dámy sa zase budú môcť spoľahnúť na nového pomocníka v podobe šikovného zrkadla, ktoré ukáže, ako im pasuje zvolený odev, a to bez toho, aby si ho vôbec museli obliecť. Odborníci zároveň zmieňujú aj chytré textílie, napríklad poťahy posteľou a gaučov, rôzne prikrývky alebo periny so schopnosťou zmeniť svoju farbu, vzormi či textúru.

zdroj: LESENSKY.CZ sro

Autor: InHaus.cz