Viete, ako by malo vyzerať ideálne rozmiestnenie spotrebičov v kuchyni?
Konkrétne usporiadanie spotrebičov sa môže líšiť, vždy záleží na ergonómiu a priestorových možnostiach danej kuchyne. Sú ale všeobecné štandardy, ktorých je dobré sa pri vymysleniu varného centra vo vašu kuchyňu držať. Varné centrum zahŕňa varnú dosku, rúru a odsávač pár. Oproti minulým rokom sa zmenila jedna zásadná vec. Spotrebičov pribúda, dávajú sa do vstavby a rúra sa oddelila od varnej dosky. Využívajú sa tiež inteligentné spotrebiče, ktoré vám ušetria čas a sú dizajnovým doplnkom každej kuchyne. Vaša kuchyňa sa tak stane miestom, kde bude radosť pripravovať každé jedlo.
Varné centrum môže byť súčasťou kuchynskej linky alebo oddeleného varného ostrovčeka. Ergonomické pravidlá vzťahujúce sa k bezpečnému a zdravému pohybu pri varení odporúčajú, aby ste sa v rámci trojuholníku drez, varné centrum a pracovná plocha nepřesunovali ďalej ako 6 m. V okolí varného centra je dobré mať dostatok miesta pre odkladanie hrncov a panvíc, plechov. Čo sa týka konkrétne spotrebičov, tak v súčasnosti sa najviac využívajú vstavané typy. Vytvára tak elegantný dizajn kuchyne a prináša praktickosť, pohodlie pri varení, vyššiu bezpečnosť a vysokú úžitkovú hodnotu. Varné centrum sa neumiestňuje do rohu miestnosti, tým by k nemu bol horší prístup.
Tipy pre umiestnenie jednotlivých spotrebičov:
1. Chladnička by nemala stáť v blízkosti spotrebičov vyžarujúcich teplo. Vhodné je vybrať takú, ktorá vám uľahčí skladovanie potravín a netvoria sa v nej námraza.
2. Vstavané rúry inštalujeme ideálne vo výške očí (nad 80 cm) alebo nad seba tak, že vyšší spotrebič je naspodku. Môže byť ale aj pod pracovnou plochou, pokiaľ nám to priestor nedovolí. Vyššia umiestnenia zaistí, že manipulácia s horúcim riadom bude jednoduchšie. Na pečené pokrmy tiež lepšie uvidíte. Popri vstavané rúry by tiež mal byť k dispozícii priestor na odkladanie. U rúry by ste mali voliť takú, ktorá sa ľahko čistí a je multifunkčný.
Ak počítate is mikrovlnnou rúrou, tá by mala byť umiestnená nad rúrou s ktorou by mala byť v jednotnom štýle.
3. Varné dosky sú v kuchynskej linke často umiestnené samostatne, zvyčajne vpravo od nej by opäť mali byť voľné prípravné plochy. Na výber máte z niekoľkých druhov dosiek. V súčasnej dobe sú obľúbené indukčné varné dosky. Indukcia totiž sama o sebe nehreje, teplo vzniká len v priestore dotyku hrnca s varnou doskou a ohrieva sa len dno a vnútrajšok nádoby. Tým sa minimalizujú straty energie a zvyšuje sa účinnosť.
4. Na varnú dosku úzko nadväzuje digestor. Výber tej správnej digestora urobí veľa. Nedostatočné odvádzanie pachov a pár pri varení môže spôsobiť veľa problémov. Nezanedbateľný je tiež estetický dojem, pretože niektoré odsávača v kuchyni predstavujú doslova dizajnový šperk. Pre optimálne odťah pár a zamedzenie úrazu hlavy pri varení je dobré umiestniť digestor nad varnú dosku vo výške 65 až 90 cm. Záleží, ako moc veľkým priestorom disponujete, ale najlepšou voľbou je komínový digestor.
5. Umývačka by mala byť umiestnená v tesnej blízkosti drezu. Tak aby bola zaistená správna ergonómia. Na trhu nájdete mnoho druhov umývačiek, ktoré sa líšia tým, čo vie. Vyhľadávajte úspornú energetickou triedou A +++. Niektoré umývačky vie po ukončení programu automaticky pootvoriť dvierka, tak aby mohla odísť zostatková para. Vzduch týmto prirodzene prúdi do umývačky a umytý riad všetkých tvarov i materiálov vám vďaka tomu perfektne uschne.
zdroj: BIG FISH & CO., sro
Kam ďalej:
Autor: InHaus.cz