aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

súvisiace

Ako vybaviť domov pre príchod mačacieho maznáčika?

Ak vám k šťastiu vo vašom byte či dome chýba už len nejaký ten chlpáč, ktorým si urobíte radosť (a on bude robiť radosť zase vám), mali by ste ešte pred zaobstaraním nového člena rodiny vedieť, na čo všetko sa pripraviť. Nejde totiž len o to, aby mal miesto, kde bude jesť a spať, niektoré zvieratká potrebujú ešte niečo navyše.

Čo zaobstarať pre mačku?

Mačky sú králi priestoru, lovci a geniálny predátori. Preto toho tiež potrebujú pre spokojný život v byte oveľa viac, než napríklad taký pes. Obzvlášť v prípade, že ste sa rozhodli mačičku chovať len doma a nepovoliť jej výbeh von.

  • Misky na jedlo a vodu: Začnime tým najjednoduchším, misky na jedlo sú základ. Odporúčame zaobstarať rovno dve, jednu na granule a iné suché krmivo, druhú na tzv. "Mokré" jedlo, teda mäsové kapsičky, konzervy a paštéty. Tie budete musieť práve kvôli obsahu častejšie umývať a je rozhodne lepšie mať pre rôzne príležitosti rôzne riadu. Odporúčame tiež kovové alebo keramické misky, z plastových sa môžu mikroskopické časti dostať až do jedla a to veríme, že nechcete. S vodou je to zložitejšie, pretože mačky nie sú zvyknuté piť stojatú vodu a preto je pre nich vhodnejšie zaobstarať fontánu, v ktorej voda prirodzene prúdi.
  • Pelech: Ako každé zviera, tak i mačka potrebuje nejaké to miesto, kde sa bude váľať a odpočívať. Pre mačku odporúčame akýkoľvek pelech, pretože väčšinou nezáleží na tom, z akého je materiálu, ale kde presne je umiestnený. Aj keď sa zo začiatku môžete obávať, mačky milujú výšiny, tak z pelechu umiestneného na skrini budú mať ohromnú radosť. Radi sa tiež v letných mesiacoch vyhrievajú pri oknách, je teda vhodné na parapety umiestniť niečo pre povaľovanie sa. Ak máte krb a v zime si prikurujeme, mačka sa bude vyhrievať u neho, tam vám ale postačí nejaký koberček.
  • Škrabadlo: Jedna z najdôležitejších vecí, akú môžete pre svoju šelmu zaobstarať, je škrabadlo. Jedná sa o konštrukciu, ktorá je tvorená väčšinou z drsnejšieho materiálu, o ktorej si zviera môže obrúsiť svoje pazúriky. Čím vyššia škrabadlo bude, tým lepšie, simuluje mačkám zdržiavajúcim prevažne v byte stromy a stromovú kôru, o ktorú si pazúriky najčastejšie obrusujú mačky voľne žijúce vonku. Pretože sa jedná o masívne a veľkú konštrukciu (odporúčame aspoň meter a pol do výšky, aby mačička mohla skákať, šplhať a odpočívať), môžete sa v tomto prípade aj esteticky vyblázniť. Vyberte škrabadlo vo farbe a materiálu, ktoré sa vám bude do bytu najlepšie hodiť.
  • Hračky: Mačka je predátor, a tak potrebuje veľa zabaviť svoje lovecké inštinkty. Kúpte preto veľa hračiek, s ktorými si vyhrá ako sama, keď nebudete doma, tak aj vo vašej spoločnosti. Vhodné sú laserové ukazovátka, s ktorými si užijete veľa zábavy, hračky na tyčke, ktoré môže naháňať, alebo aj nejaké plyšáky, s ktorými si vyhrá, keď budete mimo domova. A nebojte sa, že si neporadí, mačky sú vynaliezavé šelmy, ktorých spôsob trávenia času vás bude ohromovať.
  • Záchod: Mačací záchod je jedna z najpotrebnejších vecí, ak chcete mať zviera primárne doma. Opäť si môžete vybrať z množstva rôznych designov, tu je ale dôležité aj to, aby sa v ňom mačička cítila príjemne. Dajú sa zohnať aj záchody zastrešené, ktoré nielen že sú dobré pre väčšie intimitu, ale tiež uzatvárajú nežiaduce pachy. Dokonca sa dajú zohnať aj moderné samočistiaci záchody, ale tie sú už pomerne drahé. Ak ho chcete však zaobstarať a ušetriť si tak každodenné prehrabovanie v exkrementoch, môžete využiť služby Ferratum , vďaka ktorým budete mať peniaze ľahko a rýchlo.

Neklesajte na mysli, keď mačka prejaví nezáujem

Je v mačacie prirodzenosti nedávať na sebe poznať nadšenie. Nebuďte sklamaní, ak vaša mačka prejavia väčší záujem o krabicu, v ktorej prinesiete nové škrabadlo, než o škrabadlo samotnej. Je to bežné a určite si nový kus nábytku čoskoro zamiluje. Len jej dajte čas a priestor.

Rozlúčte sa s kvetinami

Ak máte radi domov plný kvetov, asi vás sklameme. Izbové rastliny a mačky nejdú dohromady. Nielen, že mačky budú pravdepodobne vykonávať potrebu do kvetináčov, môže sa stať, že o kvety prejaví obrovský záujem. Až taký, že je skonzumujú a vám zostanú oči pre plač, možno zničený kvetináč a hlina po celom byte. Nehľadiac na fakt, že niektoré rastliny sú pre mačky jedovaté. Otvorte Ak však svoje srdce a do svojho bytu vpustíte mačacieho maznáčika, po kvetoch sa vám ani nezasteskne. Uvidíte, koľko radosti a šťastia môže taký chlpáč do vášho života priniesť.

Autor: InHaus.cz