Výber kuchynského riadu: Aké materiály zvoliť, aby vám riadu slúžilo čo najdlhšie?
Ak patríte k ľuďom, ktorí často a radi varia, nesmie vo vašej kuchyni chýbať kvalitný riad. Bez neho len ťažko pripravíte lahodné pokrmy bez pripálenín a ďalších nedostatkov. Pri výbere nového riad do kuchyne je dobré hľadieť predovšetkým na materiály, z ktorých sú vyrobené. Dosť totiž ovplyvní práve samotné varenie a kvalitu výsledných pokrmov.
Nepriľnavý povrch je trendom dnešnej doby, zďaleka ním ale nedisponujú všetky druhy riadu
Moderné materiály, z ktorých sa kuchynský riad vyrába, kladú dôraz predovšetkým na to, aby ani pri vyšších teplotách nespôsobili pripaľovaniu spracovávaných potravín.
Typickým príkladom nepriľnavých povrchov je teflón . Výrobky z neho sa v slovenských domácnostiach stali obľúbené v posledných zhruba dvadsiatich rokoch. Jeho veľkou nevýhodou je však nutnosť vyvarovať sa kontaktu s kovovými predmetmi, ktoré ľahko povrch zničí a riad potom stráca spomínanú priľnavosť.
Preto sa v posledných rokoch dostáva viac do popredia treba riad z titánu a keramiky, teda materiálov, ktoré sú výrazne odolnejšie a toľko vás nelimitujú pri používaní kovových potrieb, ako sú naberačky a pod. Platí pre nich takisto dlhá životnosť, keramické kuchynský riad vám bude bez problémov slúžiť desať a viac rokov bez viditeľnejšieho opotrebenia.
Pozor na odolnosť voči vysokým teplotám
Vždy je dôležité si pred nákupom nového riadu zistiť, pri akých maximálnych teplotách sa dá používať. Spomínané keramické kuchynský riad napríklad možno bez obáv vkladať do rúry s teplotou 200 a viac stupňov bez toho, aby sa menili jeho vlastnosti, prípadne dokonca dochádzalo k deformácii, a tým pádom k znehodnoteniu pripravovaných pokrmov.
Výber závisí od typu sporáku a rúry
Ak si nie ste istí tým, aký druh riadu zvoliť, je na mieste nechať si poradiť od predajcu. Okrem iného záleží na tom, či používate plynovú alebo elektrickú rúru a sporák. Priamy kontakt s ohňom totiž niektorým materiálom nemusí vyhovovať, ba sú dokonca úplne nevhodné.
Autor: InHaus.cz