aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

Užite si grilovanie s príslušenstvom od firmy Outdoorchef

Užite si grilovanie s príslušenstvom od firmy Outdoorchef

Začína sezóna grilovanie: Aký gril si zaobstarať?

Začína sezóna grilovanie: Aký gril si zaobstarať?

Zdravšie grilovanie vďaka RBS technológii + súťaž

Zdravšie grilovanie vďaka RBS technológii + súťaž

Podrobný poradca: Ako vybrať správny záhradný gril

Podrobný poradca: Ako vybrať správny záhradný gril

súvisiace

Grilovanie na kameni - grily s lávovým kameňom

Grilovanie na kameni sa v našej krajine teší stále väčšej a väčšej obľube. Zároveň je tu ale tiež veľká skupina milovníkov grilovania, ktorí o spôsobe prípravy letných dobrôt na grile s lávovým kameňom zatiaľ nepočuli. Pritom grilovanie na lávovom kameni patrí medzi tie najzdravšie spôsobmi. Na kameni môžete grilovať všetko, na čo ste zvyknutí u klasických grilov a ešte oveľa viac.

Tento článok si preto kladie za cieľ čitateľa bližšie zoznámiť s grilovaním na kameni a grily s lávovým kameňom a tiež trochu navnadiť na ďalšiu grilovaciu sezónu, keď už tá tohtoročná je za nami. Gril s kameňom môže byť tiež skvelým tipom na vianočný darček manželovi / svokrovi / dedovi, ale vlastne i celej rodine.

Ako sa griluje na kameni

Princíp grilovania na kameni spočíva v nahriatí grilovacej kamenné dosky, a to buď klasicky ohňom - ako palivo možno použiť drevo alebo drevené uhlie - alebo plynom. Prípadne možno kameň nahriať aj v rúre alebo na sporáku či kachliach. Na rozpálený kameň potom kladiete svoje obľúbené dobroty a grilujete z oboch strán. Grilovací kameň môžete pred grilovaním potrieť zľahka olejom, ale nie je to podmienkou. Skvelou vlastnosťou grilovacích kameňov je aj ich jednoduché čistenie a údržba.

Je lepšie láva alebo stačí žula?

Grilovací kameň prechádza veľmi častou zmenou teploty, ktorá spôsobuje v kameni pnutie, ktoré môže viesť až k jeho prasknutiu. Preto je potrebné venovať náležitú pozornosť výberu vhodného typu kameňa na grilovanie. V našich končinách ľudia najčastejšie siahnu po žule, ktorá je dostupná u všetkých kamenárov a tiež lacná. Bohužiaľ zloženie žuly nie je pre grilovanie ideálne a ľuďom tiež žula často praská. Oveľa lepšie odolávajú zmenám teplôt lávové kamene. Tie, čo sú dostupné na našom trhu, pochádzajú najčastejšie z oblastí vulkanickej činnosti Talianskych sopiek Etny alebo Vezuvu. Svojim zložením a pôvodom sú pre grilovanie oveľa vhodnejšie. Riziko prasknutia je u nich oveľa nižšia, hoci nikdy sa vylúčiť nedá. Kameň je proste prírodný materiál, každý kus je originál, a preto sa nikdy jeho správanie na ohni nedá presne odhadnúť. Praskliny sa teda môžu objaviť aj u lávových kameňov, ale zvyčajne sa kameň nerozpadne na dva kusy ako u žuly, takže vplyv na funkciu praskliny nemajú.

Kvalitné české grily s lávovým kameňom

Grilovací kameň odporúčame mať vsadený do kovového rámu s úchopy. Je to rozhodne praktickejšie ako manipulovať so samotným niekedy aj 20kg alebo viac vážiacim kameňom, obzvlášť ak je ešte navyše horúci. Rám s kameňom si potom umiestnite do svojej vlastnej konštrukcie alebo si môžete nechať vyrobiť grilovací kameň na mieru napr. V špeciálnom ráme do svojho záhradného krbu.

Ešte luxusnejšie variantom je zaobstarať si rovno celý gril s lávovým kameňom. Napr. na e-shope www.grilmen.cz nájdete ponuku grilov s lávovým kameňom českej výroby, a to v prevedení z čiernej ocele ošetrené žiaruvzdornou farbou alebo z nerezu. Grily Grilmen navyše poskytujú až 4 spôsoby grilovania. Základom je kvalitný lávový kameň z Talianska, do grilu vsadený práve v samostatnom ráme, v ktorom ho môžete pohodlne z grilu vybrať a nahradiť klasickú grilovacou mriežkou (roštom). Alebo sa môžete rozhodnúť pre grilovanie špízov na nerezových špízových ihlách. Samostatným rozšírením je ešte otáčacia gril na kurča s motorčekom. Svoj gril si môžete tiež dovybaviť kryty ohniska, ktoré chránia ohniska grilu pred vetrom a vnútri grilu sa tak uchová väčšie žiar. Všetky tieto štyri funkcie poskytuje gril Grilmen 4v1. Kto nevyužije gril na kurča, môže siahnuť po cenovo dostupnejšie variante Grilmen 3v1 (lávový kameň, grilovacia mriežka, špízové ihly) a postupne si napríklad ďalšie rozšírenie zhotovovať. Výhodou grilov Grilmen je aj ich skladnosť - možno ich celé ľahko rozložiť a zase zložiť, a to bez použitia náradia. V zloženom stave Grilmen nezaberie príliš miesta, a tak sa vám krásne vojde do auta a môžete si ho vziať napríklad na chalupu alebo dovolenku.

Čo všetko je možné na kameni grilovať?

Prakticky všetko čo vás napadne! Nebojte sa experimentovať. Pre masožrouty sú samozrejmosťou steaky, ktoré si pri príprave na horúcom kameni uchovajú vnútri šťavnatosť a nebývajú vysušené. Rovnako tak aj ryby. Skvelé na kameni sú burgery. Pre vegetariánov a vegánov je skvelou vlastnosťou grilovacej dosky to, že aj na drobnejšie kúsky nakrájaná zelenina nepropadává nikam do ohňa a ľahko sa obracia. Pri výbere pochutín, ktoré hodíte na gril, vás teda nič neobmedzuje.

Na záver náš tip: skúste si na kameni niekedy urobiť na raňajky volské oká, k tomu si ogrilujte do chrumkava slaninku, opečte rozpolené žemle či svoje obľúbené pečivo, na ktoré po otočení náklady orestovanou slaninu a necháte roztaviť plátok syra. Potom pridajte pripravené volské oko, ktoré môžete skúsiť na grile aj otočiť, aby sa lepšie prepieklo a zaklopte druhou polovicou hrčky potretú horčicou. Na doplnenie si k volským okám ogrilujte rozpolená paradajky. Všetko skompletizujte a vychutnajte si skvelú anglické raňajky z grilovacieho kameňa.

Autor: InHaus.cz