aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Leto je tu ... Pripravte svoju terasu na príjemné posedenie!

Leto je tu ... Pripravte svoju terasu na príjemné posedenie!

Navoďte na svojej terase romantickú atmosféru! Pomôže vám aj správne zvolené osvetlenie!

Navoďte na svojej terase romantickú atmosféru! Pomôže vám aj správne zvolené osvetlenie!

Trendy pre terasy roka 2020?

Trendy pre terasy roka 2020?

Najlepšie spoločník pre sparné letné dni? Určite záhradná hojdačka!

Najlepšie spoločník pre sparné letné dni? Určite záhradná hojdačka!

Za parného dňa aj v daždi. Multifunkčný terasa vám ponúkne útočisko za akéhokoľvek počasia

Za parného dňa aj v daždi. Multifunkčný terasa vám ponúkne útočisko za akéhokoľvek počasia

Grilovanie na kameni - grily s lávovým kameňom

Grilovanie na kameni - grily s lávovým kameňom

Drevené povrchy potrebujú údržbu. Luxusné dlažby je prekonávajú.

Drevené povrchy potrebujú údržbu. Luxusné dlažby je prekonávajú.

Pohupujte sa pre svoje zdravie a pokoj na duši

Pohupujte sa pre svoje zdravie a pokoj na duši

Aký záhradný nábytok sľubuje dlhú životnosť a aký vtlačí záhrade punc ojedinelosti?

Aký záhradný nábytok sľubuje dlhú životnosť a aký vtlačí záhrade punc ojedinelosti?

súvisiace

Podrobný poradca: Ako vybrať správny záhradný gril

Súčasná ponuka záhradných grilov je veľmi bohatá. Grily sa líšia zdrojom tepla, tvarom, materiály, funkciami a dostupným príslušenstvom. Nie je ľahké vybrať gril, ktorý bude zodpovedať vašim predstavám. Poradíme vám s výberom.

Pred nákupom grilu si musíte predovšetkým ujasniť: ako často budete grilovať, pre koľko ľudí a kde budete väčšinou grilovať. Uvažovať by ste mali aj nad možnosťami uskladnenie na zimu. Často zanedbávaná je konštrukcia grilu a zdravé grilovanie bez kontaktu potravín s plameňom a bez přepalovaného tuku.

Výber grilu podľa frekvencie používania

Pre aktívnych a časté využívanie grilu je vhodný kvalitný gril, Outdoorchef: Outdoorchef Leon 570 G (black) ktorý dokážete rýchlo roztopiť a dosiahnuť požadovanú teplotu. Tieto parametre spĺňajú grily plynové. Stačí ich zapnúť a behom pár minút môžete grilovať. Ľahko je možné využívať aj pri horšom počasí alebo dokonca v zime.

Rýchlo sa roztopí aj elektrické grily. Ich ponuka a možnosti sú ale obmedzené. Až na výnimky ide o kontaktné grilovanie.
Grily na drevené uhlie sa roztápějí pomalšie, niekedy to môže trvať aj viac ako pol hodiny a v nepriaznivom počasí sa to nemusí podariť vôbec. Veľkým pomocníkom pri roztápaní grilu na uhlie je kompaktný zapaľovacie komín. Brikety aj uhlie sa v ňom roztopí veľmi rýchlo. Top modely majú plynový horák na roztopenie uhlie.

GrilyKrby.cz: Gril Weber Performer Deluxe GBS 57 cm GrilyKrby.cz: Kompaktný zapaľovacie komín, malý

Kvalita grilu

Pre časté grilovanie je tiež dôležitá kvalita spracovania a použité materiály. Možno grilovať aj na grile v akcii za pár stoviek, na kvalitnom grile sa vám bude pracovať ľahšie, rýchlejšie a aj upratovanie bude jednoduchšie. Kvalitné grily majú funkčné vychytávky, ktoré grilovanie uľahčujú. Prieduchy, ktorými možno regulovať prívod vzduchu a nastavovať tak teplotu, integrované teplomery, odkvapkávače omastku, automatické zapaľovanie plynu, držiaky veka, priame aj nepriame grilovanie, odkladacie plochy, Ak grilujete častejšie, je určite vhodné siahnuť po osvedčenom výrobcovia. Získate kvalitný výrobok a predovšetkým široký sortiment príslušenstva, ktoré rozšíria grilovacie možnosti. Na našom trhu sú to predovšetkým značky: Weber, Campingaz a Outdoorchef.

Výber podľa veľkosti

Je jasné, že na veľkom grile možno ugrilovať oveľa viac potravín a hodí sa, ak grilujete pre viac ľudí. Väčšia gril na uhlie má tiež význam pri vytváraní grilovacích zón. Vo veľkom grilu môžete uhlia nahromadiť len na jednej strane a vytvoriť tak odlišné tepelné zóny, ktoré vám uľahčia prípravu pokrmov. Do chladnejšie zóny môžete umiestniť iný druh mäsa alebo odložiť už ugrilované jedlo pre ohriatie. Niektoré veľké grily sú už na tieto Zoy pripravené. Veľký gril má snáď jedinú nevýhodu a tou je väčšia spotreba paliva. Pri plynových griloch nie sú tepelné zóny tak dôležité, pretože teplotu možno ľahko upraviť zmenou intenzity horenia.

Kokiskashop.cz: Záhradný gril XXL lokomotíva so samostatnou udiarňou

Atmosféra pri grilovaní

Mnoho ľudí nedá dopustiť na drevené uhlie, ktoré vytvára dym a príjemnú atmosféru pri grilovaní a dáva grilovaným pokrmom nezameniteľnú chuť a vôňu. Toho elektrické a plynové grily nedosiahnu, aj keď u plynových možno k horákom prikladať špeciálne drevené údenie lupienky, ktoré pri grilovaní fajčia a dodajú mäsu potrebnú chuť. Špičkové plynové grily majú na tieto lupienky špeciálnej zásuvky.

Daniela Kocúrova: Vonkajší krb GrilyKrby.cz: Udiace lupienky, biely orech

miesto grilovanie

Ideálnym miestom na grilovanie je samozrejme terasa alebo záhrada. Tu môžeme použiť akýkoľvek gril. Komplikáciou býva elektrický, ktorý potrebuje napájací kábel. Ak grilujete na balóne alebo dokonca doma, je ideálny práve elektrický gril u ktorého prevrhnutím nehrozí podpálenie domu či bytu.

GrilyKrby.cz: Elektrický gril Weber Q 2400, tmavosivý 4home.cz: SENCOR SBG 106BK

Novinkou na trhu sú malé grily na uhlie, ktoré je možné používať kdekoľvek, dokonca aj doma. Vďaka unikátnej konštrukcii gril nečoudí, zvonku nepáli, je maximálne bezpečný.

Na balkóne sa dá s najväčšou opatrnosťou používať niektoré menšie plynové grily, ktoré majú vyšší stupeň bezpečnosti. Aj tak by vám takúto činnosť hasičský zbor neschválil.

GrilyKrby.cz: Plynový gril Weber Q 1200, modrý Outdoorchef: Grilovanie na balkóne

Grilovanie v prírode, pri vode, v kempe
Ideálne variantom sú malé prenosné grily. Vyrábajú sa na plyn aj na uhlie.

GrilyKrby.cz: Gril Weber Go Anywhere GrilyKrby.cz: Campingaz gril 1 Series Compact EX CV

zdravé grilovanie

Základom zdravého grilovania je ohrievanie pokrmov iba v žiary a zabránenie prepaľovaniu odkvapkávajúceho tuku. U grilov na drevené uhlie musíme dávať pozor, uhlie ani brikety nesmie mať príliš vysokú teplotu a nesmie horieť. Rozpálení trvá často až 40 minút. Uhlíky by mali mať na povrchu tenkú vrstvu bieleho popola. Dodržať tieto podmienky je často náročné až nemožné. Uľahčí to práve veľké grily, kde vytvoríme grilovacie zóny. Niektoré moderné grily na uhlie majú unikátny systém, ktorý zamedzuje odkvapkávaniu omastku priamo na uhlie (Outdoorchef - EASY SLIDE). Špecialitou sú vodné grily, kde možno kúriť aj normálnym drevom. Nad ohniskom je umiestnená vodný kúpeľ. Okolo kúpele stúpa dym a žiar. Pokrm ohrieva aj vodná para z kúpeľa. Tuk odkvapkáva do vody, kde sa okamžite chladí a neprepaluje.

Outdoorchef: Outdoorchef Chelsea 480 C

Z týchto dôvodov mnoho ľudí radšej používa plynové grily, pri ktorých možno dosiahnuť zdravého grilovania ľahšie. Pri plynových grilov sa používa viac systémov. Bohužiaľ nie všetky modely tieto funkcie majú.

lávové kamene
Nad horáky sú umiestnené lávové kamene, ktoré sa nahrejú na vysokú teplotu. Porézny povrch kameňov absorbuje odkvapkávajúci tuk. Tak je znížená produkcia škodlivín a možnosť vzplanutia. Riešenie to ale nie je 100%. Po grilovaní e musí kamene nahriať na maximálnu teplotu pre vypálenie absorbovaného tuku.

Kontaktný grilovanie
Využíva sa grilovací rošt z liatiny alebo z kameňa. Plamene nahrievajú rošt, na ktorom sa pripravujú pokrmy. Nejde tak úplne o grilovanie. Na rovnakom princípe funguje väčšina elektrických grilov.

Špeciálne systémy odkvapkávaniu tuku
Výrobcovia špičkových grilov používajú vlastné unikátny systém pre obmedzenie odkvapkávaniu tuku do plameňov.

weber
Používa špeciálny krytu horákov v tvare obráteného V. Tie vytvárajú malý štít nad horákom, omastok tak odkvapkáva vedľa horáka dole, kde sa hromadí v nádobke.

Michal: stred-rastiem-možno-nahradiť-napriklad-kameňom-na-pizzu-stojanom-na-kure-a-ďalšími-podobnými-komponenty.jpg

OutdoogChef
Využíva pri všetkých plynových grilov originálny systém Funnel. Horák je kruhový a nad ním je kruhový lievik. Tuk odkvapkáva na lievik a steká doprostred, kde je opäť nádobka. Lievik možné otočiť a využívať tak k nepriamemu grilovanie, alebo priamemu, kedy sa žiar intenzívne koncentruje uprostred.

Campingaz
Len grily s technológiou RBS majú keramické horáky umiestnené po stranách. Odkvapkávajúci tuk tak nepríde do styku s plameňmi a odkvapkáva na dno.

Len tieto technológie vám zaistí naozaj zdravé grilovanie.

Príslušenstvo

Existuje veľké množstvo grilovacieho príslušenstva. Nevyhnutnosťou sú grilovacie lopatka alebo kliešte na otáčanie, mašlovačka a kefa na čistenie roštu. U značkových výrobcov zoženiete špecializované príslušenstvo, ktoré povýši grilovanie na vyššiu úroveň. Grilovacie ihly, koše na zeleninu, liatinové podnosy, špeciálne rošty, stojany na kurča alebo rebrá, špeciálne panvice, WOK alebo dokonca podložku alebo kameň na pizzu.

Outdoorchef: Outdoorchef PERFOROVANÝ PLECH Outdoorchef: Outdoorchef liatinový grilovací DOSKA M (ø 39 cm)
GrilyKrby.cz: Grilovacia sada v kufri GrilyKrby.cz: Otáčací špíz pre Weber grily Q 300/3000
4home.cz: Grilovacia panvica na zeleninu pr. 28 cm GrilyKrby.cz: Udiace box Universal
GrilyKrby.cz: Liatinový muffinovač GrilyKrby.cz: Liatinový rošt s vymeniteľným stredom pre grily Spirit 300
GrilyKrby.cz: Tepelný rošt pre BBQ, 57 cm GrilyKrby.cz: Kameň na pizzu, Ø 36,5 cm
GrilyKrby.cz: Ochranný obal Premium pre kotlové grily, 57 cm

Vychytávka pre plynové grily. Klasické propanbutanové fľaše sú ťažké a nebezpečné v prípade požiaru. Na grilovanie je možné používať tzv. Kompozitné priemyselné fľaše. Aj plné sú výrazne ľahšie a ľahko sa prepravujú, navyše sú oveľa bezpečnejšie. V prípade požiaru nevybuchujú, ale pozvoľna odhorievajú. Viem, že sa dajú kúpiť a vymeniť v:

  • GrilyKrby.cz: Kompozitný plynová bomba, 7,5 kg Záhradné centrum Vladeko Tachlovice, Karlštejnská 97
  • Weber World - Galéria Harfa, Českomoravská 2420 / 15a - 2 poschodie
  • GrilCentrum - Modřanská 283/80

Ak poznáte nejaká ďalšie centrá, kde sa dajú tieto fľaše kúpiť a plniť, napíšte mi, rád ich pridám do zoznamu.

Kam ďalej:

Autor: InHaus.cz