aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

Čoho sa držať pri predaji nehnuteľnosti?

Čoho sa držať pri predaji nehnuteľnosti?

Pritiahnite pozornosť kupujúcich skvelými fotografiami

Pritiahnite pozornosť kupujúcich skvelými fotografiami

Na čo si dať pozor, než sa rozhodneme pre stavbu nového domu?

Na čo si dať pozor, než sa rozhodneme pre stavbu nového domu?

Ako na jar upraviť vstup do domu? - Kvetinová výzdoba, svetelné doplnky či zladenie dverí s ďalšími prvkami

Ako na jar upraviť vstup do domu? - Kvetinová výzdoba, svetelné doplnky či zladenie dverí s ďalšími prvkami

5 + 1 dôvod, prečo si zaobstarať vonkajšie žalúzie

5 + 1 dôvod, prečo si zaobstarať vonkajšie žalúzie

Chystáte sa rekonštruovať? 5 vecí, ktoré si premyslieť, ako začnete

Chystáte sa rekonštruovať? 5 vecí, ktoré si premyslieť, ako začnete

Prvá etapa projektu Aldrov Apartments & Resort má stavebné povolenie

Prvá etapa projektu Aldrov Apartments & Resort má stavebné povolenie

Chata ako druhé bývanie? Čechy taká predstava láka

Chata ako druhé bývanie? Čechy taká predstava láka

Zbavte sa horúčavy v podkroví

Zbavte sa horúčavy v podkroví

Váš byt ako útulné útočisko pred svetom

Váš byt ako útulné útočisko pred svetom

súvisiace

Homestaging aneb ako predať aj prenajať za vyššiu cenu

Zvažujete predaj či prenájom svojej nehnuteľnosti, ale ste si vedomí, že poskytuje mnoho nedostatkov? Máte na výber: buď zainvestujete do rekonštrukcie, alebo pôjdete s ponúkanou cenou dole. Taktiež môžete využiť tzv. Služby "Homestaging", ktorá sa osvedčila ako veľmi efektívny prostriedok na rýchle a zároveň profitabilnímu predaji nehnuteľností. Rozhodne Homestaging nepodceňujte, táto služba už dávno nie je určená len luxusným nehnuteľnostiam, naopak sa v posledných rokoch stáva nevyhnutnou súčasťou procesu prípravy predaja i prenájmu realít.

Čo je vlastne "Homestaging"?

Služba Homestaging je profesionálny príprava nehnuteľnosti tak, aby pôsobila čo najatraktívnejšie a oslovila čo možno najširší okruh potenciálnych záujemcov. Čo presne to obnáša?

Homestaging sa nesnaží skrývať negatíva, nerobí z ponúkanej nehnuteľnosti niečo, čo nie je. Iba sa ju snažia urobiť čo najpríťažlivejšie - vyzdvihnúť pozitívne prvky tak, aby sa predala rýchlo a za čo najlepšiu cenu. Záujemcom umožňuje spoznať potenciál nehnuteľnosti vďaka tomu, že vidí, ako nehnuteľnosť môže vyzerať zariadená. Predstavte si, že si sami vyberáte nový domov - tiež sa skôr zameriate na ten, do ktorého by ste sa nasťahovali hneď, ako do nevybaveného bytu. To, čo nás do veľkej miery ovplyvňuje, sú teda naše emócie. Na rovnakom princípe lákajú na svoje produkty obchodné domy s nábytkom, v ktorých prechádzate už zariadenej miestnosti. Zaujímavý obraz alebo čerstvé ovocie na jedálenskom stole potom veľakrát môžu vzbudiť väčší záujem, než je stav stúpačiek v dome. Podobne to funguje aj v prípade kvalitných fotografií, ktoré služba Homestaging väčšinou zahŕňa - vďaka nim môžete získať aj tých záujemcov, ktorí budú váhať napríklad nad lokalitou alebo bezprostredným okolím nehnuteľnosti. Tieto vlastnosti ovplyvniť väčšinou nemôžete, avšak akonáhle v záujemcovia zobudíte pozitívny prvý dojem - emócie, ktoré zaistia práve Homestaging, je skôr ochotnejší zaplatiť navrhovanú cenu.

Čím Homestaging nie je?

Niektorí ľudia majú sklon k zámene pojmov "Homestaging" a "bytové návrhárstvo". Homestaging je ale oveľa viac než len upratovanie a dekorovanie interiéru - je skôr marketingovým nástrojom. Hlavným rozdielom medzi týmito dvoma odbory je cieľ - Homestaging sa snažia nehnuteľnosť predať, prezentovať prípadným záujemcom ponúkaný priestor tak, aby boli schopní si predstaviť, že v ňom žijú. Každý má však iný vkus a inú predstavu o svojom domove. Homestaging má zabezpečiť práve to, že vytvorí z vášho domova taký produkt na predaj, ktorý osloví čo najširší okruh záujemcov. Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že ideálnym stavom je predávať prázdne priestory - je preukázané, že tomu tak nie je, naopak, tieto nehnuteľnosti sa predávajú oveľa dlhšie a za nižšiu cenu, než tie zariadené.

Interiérový dizajn sa naopak snaží interiér "vyšperkovať" podľa vašich osobných predstáv a vdýchnuť priestoru váš osobitý štýl.

Homestaging si však nepleťte ani s rekonštrukciou, nezaoberá sa totiž celkovým stavom nehnuteľnosti. Ak váš dom potrebuje nové okná alebo sa mu rúca strecha, bude v tomto smere potrebovať skôr rekonštrukciu než Homestaging. V rámci Homestaging sa jedná o menšie úpravy, ktoré vyzdvihnú klady nehnuteľnosti, a to či už vlastníte byt, novostavbu či rodinný dom v akomkoľvek stave - vybavenom, aktuálne obývanom či nevybavenom.

PREČO VYUŽIŤ Homestaging?

1) vďaka kvalitnú prezentáciu na trhu pomáha osloviť viac záujemcov

2) zrýchľuje predaj nehnuteľnosti

3) zvyšuje atraktivitu nehnuteľnosti a tým aj jej kúpnu cenu

4) šetrí čas majiteľov nehnuteľnosti

5) pomáha ponúkané nehnuteľnosť vyniknúť medzi konkurenciou

6) môžete sa vyhnúť zjednávanie o cene s kupci

Prečo má odborne vykonaný Homestaging zmysel?

Zoberme si príklad zo života. Ak sa chystáte na nejakú významnú spoločenskú udalosť, tiež sa na ňu patrične pripravíte. Iste, môžete si kúpiť dokonale padnúci oblek alebo šaty v kamennom obchode, však, v takom obleku šitom priamo vám na mieru sa napriek tomu človek cíti trochu inak, že? Podobne je to aj u Homestaging. Nie je nutné zdôrazňovať, že príprava nehnuteľnosti na predaj je nutná. Avšak nestačí len dôkladné upratovanie alebo odstránenie rušivých prvkov (ako sú rodinné fotografie alebo magnety z chladničky). Pre získanie záujemcov sa preto oplatí vyvinúť trochu väčšie úsilie.

Čo všetko Homestaging zahŕňa?

Existuje mnoho spôsobov, ako interiér upraviť, a každá nehnuteľnosť vyžaduje iný prístup. Homestaging pojíma rad úkonov a techník, od odstránenia rušivých prvkov interiéru až po profesionálnu prezentáciu.

Niekedy stačí len pár drobných úprav, ako je napríklad vhodné umiestnenie dekorácií, inokedy vyžaduje stav bytu či domu väčšie zmeny či opravy, ako je vymaľovanie celého interiéru alebo nové dvere. Tie samozrejme vyžadujú väčšiu investíciu, ale môžu mať dramatický vplyv na dojem záujemcu a teda aj váš výsledný zisk.

Skúsený homestager sa však nestará len o úpravy interiéru a navodenie príjemnej atmosféry. Snaží sa tiež minimalizovať priestor pre zjednávanie o cene - napríklad práve vďaka zavčasu opravené podlahe. Jeho úlohou je predovšetkým zdôrazniť kvality vašej nehnuteľnosti.

Na koho sa obrátiť?

Služba Homestaging by mala byť výhodná pre každú nehnuteľnosť. To sa povedie avšak iba za predpokladu, že spolupracujete s odborníkom, ktorý má preukázateľné skúsenosti a kvalifikáciu v odbore.

Iste, každého v tejto chvíli napadne, že drobné úpravy zvládne sám, veď dokonale vycídit byt, vymaľovať alebo naaranžovať doplnky zvládne dnes každý sa štipkou estetického cítenia a vkusu. Avšak niektoré kvalitné realitné kancelárie ponúka službu Homestaging zadarmo, tak prečo si nenechať odborne poradiť od skúseného homestagera?

ČO PRAKTICKY ZAHŔŇA Homestaging?

1) atraktívny usporiadanie či zapožičanie nábytku a vybavenia interiéru

2) farebné ladenie interiéru - kombinácia neutrálnych farieb

3) vyzdvihnutie pozitívnych vlastností, ako je orientácia bytu podľa svetových strán, dostatok svetla, výhľad a pod.

4) zapožičanie dekorácií a ich vhodná inštalácie tak, aby záujemca nevedomky pozitívne zasiahli

5) prezentácie na internete - vytvorenie pozitívneho prvého dojmu

6) profesionálne nafotenie interiéru

7) príprava a realizácia marketingovej kampane

8) upratovanie nehnuteľnosti

Ako služba Homestaging prebieha?

Priebeh Homestaging je veľmi individuálne - líši sa podľa celkového stavu a aktuálnych dispozícií nehnuteľnosti. Kvalitné realitná kancelária vám pomôže navrhnúť úpravy s dôrazom na čo najnižšie náklady.

  1. KONZULTÁCIE S HOMESTAGEREM

Konzultácie sa uskutočňuje osobne v mieste nehnuteľnosti a trvá približne dve hodiny podľa veľkosti objektu. Počas nej s vami odborne vyškolený profesionál prejde celý priestor a navrhne, aké zmeny by bolo vhodné vykonať k čo najefektívnejšiemu vylepšenie vašej nehnuteľnosti, a to za minimum nákladov.

  1. POSUDOK

Po konzultácii pripraví homestager report vašej nehnuteľnosti, ktorý zahŕňa súpis všetkých zmien - od komplexného posúdenia nehnuteľnosti až po odporúčaní k opravám či zapožičanie doplnkov. V rámci posudku je tiež zhotovený cenový odhad, ktorý zahŕňa ako zapožičané prvky (požičať dnes možno v rámci Homestaging takmer čokoľvek, od vázičiek až po krb), tak i prípadné veci k zakúpeniu (napríklad nové žiarovky a pod.).

  1. REALIZÁCIE - FINÁLNA STYLING

Akonáhle sa zoznámite s navrhovanými zmenami a odsúhlasíte si ich s homestagerem, nastáva fáza realizácie. V tomto bode prejde vaše nehnuteľnosť navrhnutými úpravami a tiež záverečným dekorovaním interiéru s cieľom zhotovenie profesionálnych fotografií a ich prezentáciu na internete.

  1. PREZENTÁCIA NA INTERNETE

V dnešnej dobe nie je prekvapením, že najviac záujemcov o nehnuteľnosti vyhľadáva ponuky cez internet - kvalitné fotografie interiéru sú teda rozhodujúce. Ich cieľom je nalákať záujemcov na osobnú prehliadku. Nemusíte zložito zháňať fotografa, niektoré naozaj kvalitné realitnej kancelárie majú k dispozícii vlastného profesionála v rámci služby Homestaging, ktorý vám interiér špičkovo nafotí alebo dokonca vytvorí čoraz populárnejšie virtuálnu 3D prehliadku.

Kde zohnať dobrého homestagera a koľko to bude stáť?

Ak chcete svoju nehnuteľnosť predať rýchlo a za dobrú cenu, musíte urobiť niekoľko dôležitých krokov. Tým základným je voľba správnej realitnej kancelárie. Také, ktorá je preukázateľne úspešná a disponuje odborníkmi, ktorí sa orientujú na súčasnom realitnom trhu - okrem iného aj homestagery.

Cena Homestaging sa odvíja vždy od veľkosti bytu a náročnosti úprav. Spravidla sa pohybuje v rozmedzí 5.000 - 10.000 Sk. V závislosti od rozsahu poskytovaných služieb sa však môže vyšplhať až na úroveň niekoľkých desiatok tisíc korún. Niektoré realitné kancelárie však poskytujú v rámci svojich služieb Homestaging zadarmo a vy ako predávajúci alebo prenajímateľ teda nemusíte vynaložiť takmer žiadne úsilie. K Homestaging je dôležité pristupovať hlavne ako k investícii, ktorá sa vám rozhodne oplatí.

Asi každý by chcel predať svoju nehnuteľnosť čo možno najrýchlejšie a najvýhodnejšie. Ako ste si všimli, práve Homestaging dokáže zabezpečiť kvalitnú prezentáciu, tým pádom rýchlejší predaj či prenájom a logicky aj za vyššiu cenu. Je dôležité si uvedomiť, že ak prípravu svoje nehnuteľnosti podceníte, tým dlhšie bude v ponuke, čím sa ale zároveň znižuje pravdepodobnosť predaja alebo prenájmu za vami požadovanú cenu.

zdroj: Quantum reality

Autor: InHaus.cz