10 tipov na správne skladovanie potravín
Kto má dnes čas chodiť denne na nákup, aby bolo doma vždy čerstvé jedlo? V podstate nikto, preto sa zásobíme rôznymi obaly, v ktorých potraviny uchovávame. Mnohí z nás ale robia veľa chýb. Častým prehreškom je uskladňovanie nesprávneho jedla v chladničke. Najprv sa však pozrieme na pokrmy, ktorým chlad svedčí, aj tu platí správna pravidlá na uskladnenie.
Skladovanie potravín - ako uchovať jedlo v chladničke
1. Hotové jedlá uskladnite šetrne.
Zostane vám jedlo od obeda či večere na druhý deň? Kúpte si špeciálne krabičky. Mnoho z nás dáva jedlo do zaváracích pohárov, zbytočne ale zaberajú miesto. V krabičke sa pokrm pekne rozprestrie a možno ho ľahšie umiestniť aj do poličiek v chladničke.
2. Na ovocie a zeleninu vákuové obaly.
Aby ovocie a zelenina nestratili farbu a šťavnatosť, kúpte si vákuové dózy. Tie môžete použiť aj na hotové jedlo, vďaka princípu odsatie vzduchu sa vo vnútri nevytvorí taká vlhkosť, takže pokrm nebude riedený rosou.
3. Bylinky a huby patrí do papiera.
Nepoužívajte plastové vrecká na byliny a huby. V plastu sa tieto potraviny zaparí a zvlhnú. Sú totiž náchylnejšie na plesne, ktoré by sa na povrchu začali tvoriť. Lepšie sú preto papierové vrecká alebo opäť vákuové dózy.
4. Myslite na zdravý materiál.
O čo ide? Tzv. zdravé dózy sú vyrobené z kvalitného plastu, ktorý nijako neuvoľňuje svoje látky do potravín a neovplyvňuje ich chuť. Tieto dózy sa preto hodí pre dlhšie skladovanie v mrazničke.
5. Musíte na všetko vidieť.
Koľkokrát sa vám stalo, že ste v chladničke nahmatal zmotok čohosi papierového, o ktorého obsahu ste ani nevedeli? Zabalené potraviny ľahko prehliadame, potom nám plesnivejú kdesi vzadu. Keď budete mať špeciálne dózy z priehľadného materiálu i na šunku, budete mať prehľad, čo kde máte. Ideálne sú sklenené dózy .
Skladovanie potravín - čo nepatrí do chladničky
6. Cesnak a banány do chladničky nepatrí.
Než sa pustíme do potravín, ktoré do chladničky logicky nedávame, zameriame sa na tie, ktoré do chladničky chybne umiestňujeme. Banány a cesnak. Banány vplyvom vlhkosti rýchlejšie hnednú, preto dlhšie vydržia pri izbovej teplote. To isté platí o cesnaku, ktorému tiež nesvedčí chlad, navyše by vedel prevoňať celý obsah chladničky. Do chladničky nedávame ani paradajky. Pozrite sa, že ani obchody nemajú tieto druhy ovocia a zeleniny v chlade.
7. Špagety patrí do dózy.
Koľkokrát sa vám stalo, že ste zo špajze ťahali vrecúško so špagetami a ten sa vám vysypal na hlavu? Vymeňte neestetický roztrepanou obal za vkusnú sklenenou dózu na cestoviny , kam sa vám vojde aj viac cestovín. Tieto prvky vytvárajú aj vkusnou dekoráciu.
8. Zachovajte arómu kávy, čaju i korenie.
Nenechávajte v originálnych obaloch kávu, čaj i korenie. Kúpte si vkusné dózy na korenie , ktoré navyše dlhšie uchovajú arómu týchto potravín oproti krabiciam a sáčkam, v ktorých sa predávajú.
9. Chlebník nesmie chýbať.
Pečivo usporiadajte do chlebníka , tu aj dlhšie vydrží. V papierovom vrecúšku síce vyzerá ešte pekne, do druhého dňa ale stvrdne. A plastový vrecúško? Jedine schovaný v chlebníka.
10. Sklo, plech, drevo alebo porcelán?
Všetko je o organizácii miesta, a tiež estetike. Pokiaľ máte potraviny mimo chladničku či špajzu, nenechávajte ich povaľovať voľne v sáčkoch, komerčných škatuliach či fľašiach na linke. Chcete to mať v kuchyni pekné, preto vyberajte dózy tak, aby vám ladili do interiéru. Na výber máte sklenené kúsky, drevené plechové aj porcelán.
Kam ďalej: Veľký výber krabičiek a dóz na potraviny.
Autor: InHaus.cz