aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

Sedačka je srdcom každej obývačky

Sedačka je srdcom každej obývačky

Ako prebieha výroba drevenej podlahy

Ako prebieha výroba drevenej podlahy

Konferenčné stolíky - praktiční pomocníci aj must have krásavci

Konferenčné stolíky - praktiční pomocníci aj must have krásavci

Aké sú aktuálne trendy v oblasti sedacích súprav do bytov a rodinných domov?

Aké sú aktuálne trendy v oblasti sedacích súprav do bytov a rodinných domov?

Čoho sa držať pri predaji nehnuteľnosti?

Čoho sa držať pri predaji nehnuteľnosti?

Pritiahnite pozornosť kupujúcich skvelými fotografiami

Pritiahnite pozornosť kupujúcich skvelými fotografiami

Nezatracujte koberce, do domácnosti sa hodí

Nezatracujte koberce, do domácnosti sa hodí

5 dôvodov, prečo si zaobstarať stropný ventilátor

5 dôvodov, prečo si zaobstarať stropný ventilátor

Radi by ste obzvláštnili svoj interiér? Kúpte si konzolový stolík!

Radi by ste obzvláštnili svoj interiér? Kúpte si konzolový stolík!

Na čo si dať pozor, než sa rozhodneme pre stavbu nového domu?

Na čo si dať pozor, než sa rozhodneme pre stavbu nového domu?

súvisiace

Rodinný dom v Sulzberg

Obec Sulzberg sa nachádza na hrebeni 1041 m vysoké rovnomennej hory v najsevernejšej časti Bregenckého lesa. Sulzberg hraničí na severovýchode s nemeckými susednými obcami Oberreute a Oberstaufen (Horný Allgäu). Zo Sulzberg je za jasného dňa možné prehliadnuť smerom k juhu celý Bregencký les. Na horizonte je pritom možné vidieť horskej panorámu Vorarlberska. Pri pohľade na sever je vidieť susedné Nemecko s jeho Allgäu.

Východisková situácia

Rodina s dvoma deťmi si chcela postaviť ako rodinný dom, tak aj susedné budovu pre prázdninové byty v bezprostrednej blízkosti rodinného domu. Pozemok predstavuje extrémnej výzvu: nejedná sa o stavebný pozemok v bežnom zmysle, je možné ho popísať skôr ako svahovou hranu medzi dvoma príjazdovými komunikáciami. Na druhej strane poloha ponúka krásny, dych berúci výhľad na pitoresknú svet hôr hrebeňa hory Pfänder. Je takmer zbytočné zmieňovať, že sa toto miesto nachádza v oáze absolútneho pokoja a je možné ich označiť ako "rýdze idyla". Aby sme ešte raz vysvetlili stavebné výzvu: na dĺžku rodinného domu činí výškový rozdiel viac ako 6 metrov. Spracovaním návrhu poverila rodina architekta Juri Troya, ktorý už v početných projektoch preukázal, ako je možné dosiahnuť s ťažko zastavitelnými pozemkami nekonvenčného a napriek tomu optimálneho riešenia.

Ako rodený Vorarlberčan pozná architekt krajinu Bregenckého lesa veľmi dobre. Výslovným cieľom rodiny-stavebníka bolo postaviť dom s čo možno najnižšie emisie CO 2. Zreteľ sa mal brať nielen na energetickú spotrebu domu, ale aj na energetické náklady (teda emisie CO 2) na výrobu stavebného materiálu, vrátane jeho dopravy. Architekt Troy má tiež v tejto oblasti bohaté skúsenosti a stanovený cieľ celostného pohľadu úplne zodpovedá aj jeho prístupu k udržateľnosti v stavebníctve.

architektonický koncept

Po intenzívnych rokovaniach s rodinou potom architekt vyvinul alternatívne koncept riešenia. Namiesto zastavanie celého pozemku dvoma samostatnými budovami, ktoré sa potom napriek tomu budú musieť nejakou formou stavebne spojiť, bol architekt Troy presvedčený o tom, že je vhodnejšie spojiť obe požiadavky do jedného kompaktného stavebného telesa - teda bývanie pre rodinu a prázdninové byty pre hostí. Juri Troy je známy citlivým začlenením svojich budov do krajiny. Z výškového rozdielu a dvoch príjazdových komunikácií urobil projektant z núdze cnosť. Navrhol celkom štvorposchodovej budovu. Vo výške hornej príjazdovej komunikácie sa nachádza prízemí (úroveň nula) sa vchodom do privátnej obytnej zóny rodiny Finkových, ktorá sa delí na dve najhornejšej úrovne. Schodisko funguje ako centrálny jadro domu, okolo ktorého sú usporiadané obytné miestnosti.

Dolné príjazdová komunikácia tvorí vchod pre prázdninové byty priamo nad ním - takisto prístupný z prízemia a bezbariérový. Privátna obytná zóna rodiny a prázdninové byty sú tak spojené - a napriek tomu oddelené. Veľkosť, tvar strechy a použitý materiál sa inšpirujú vzorom tradičného multifunkčného lesného domu. Zvlášť od starej fary v Sulzberg si architekt vypožičal tvar budovy a strechy a tiež proporcie.

Objem domu Finkových sa začleňuje do svahu a súčasne sa orientuje podľa tvaru pozemku. Tak vznikol dobovo interpretovaný "lesný dom" (Wälderhaus).

Severovýchodná a juhovýchodnej strana sa prezentujú zvonku skôr uzavreto, vďaka inteligentnému projektu sú však skvele osvetlené. Tu sa dobre uplatnia najmä fasáda z drevených šindľov. Toto tradičné obloženie stien vytvára pôvabný, napínavý kontrast k dobovému, skulpturálnímu tvaru budovy. Veľkorysým otvorením západnej strany sa tu vytvorilo premyslene silné napojenie na vonkajší priestor. Veľkoplošné zasúvacie dvere poskytujú neobyčajné výhľady do sveta hôr a vytvárajú plynulý prechod medzi interiérom a exteriérom.

Táto časť obytnej zóny bola vykonaná po dohode s rodinou zámerne ako "teplý priestor", aby si ho mohla rodina užívať po celý rok dlhšie. Všetky tri prázdninové byty poskytujú ustupujúcimi lodžiami chránenú voľnú zónu a sú tiež formálne príjemne začlenené do priečelia. Orientácia na denné svetlo a silný vzťah k exteriéru tvorili od začiatku pri návrhu budovy zásadné parametre. Bolo jasným cieľom, aby všetky pobytové miestnosti boli - tiež za pošmourných dní - dostatočne zásobené denným svetlom.

Architekt Juri Troy zvolil vhodne zladenú kombináciu z premyslene vsadených, vertikálnych okenných prvkov a svetla prúdiaceho zhora na osvetlenie do hĺbky priestoru. Svetlo tak prechádza obytným priestorom z troch svetových strán a navyše precízne vsadenými strešnými oknami. Toto strategické využitie zenitového svetla (= svetlo zhora, ktoré je v dňoch, kedy je zamračené, 3 × intenzívnejšie ako postranné svetlo) vytvára vysokú kvalitu denného svetla, ktorá pokračuje až do prístupovej zóny na prízemí.

Evaluácia denného svetla bola vykonaná pomocou softvéru "VELUX Daylight Visualizer":

Vyhodnotenie podielu denného svetla udáva priemernú hodnotu 5,6% v obytnej zóne. Priemerne (teda vo viac ako 50% plochy) činí podiel denného svetla ešte pozoruhodných 5,4%. Tiež spacie zóna, detské izby a kúpeľňa sú s priemerným podielom denného svetla s hodnotou 2% príp. 4% perfektne zásobené prírodným svetlom. Znie to celkom skromne, v skutočnosti je podiel mimoriadne vysoký: rakúska norma DIN 5034-4 odporúča podiel denného svetla s minimálnou hodnotou 0,95% v strede miestnosti. Pozoruhodná je u tohto projektu tiež rovnomernosť osvetlenia, vďaka ktorej sa priestor zdá subjektívne ešte svetlejšie.

koncept vetranie

Početné úvahy viedli k nekonvenčnému konceptu vetrania: 3 prázdninové byty na úrovni -1 sú vybavené mechanickou ventiláciou obytného priestoru. To zaručuje vetranie nezávisle na užívateľovi a zaistenú kvalitu vnútorného ovzdušia. Pre privátnu zónu sa Finkovi po dohode s architektom rozhodli pre prirodzené vetranie oknami podľa potreby. Okná, perfektne usporiadaná pre tento koncept vetranie, využívajú tzv. "Komínový efekt" a zaisťujú tak rýchlu a kontrolovanú výmenu vzduchu.

Podľa potreby a automatizované - napriek tomu jednoduché, robustné a účinné: "low tech"

V vykurovacom a v prechodnom období signalizujú čidlá koncentrácie CO 2 (umiestnená vo viacerých zónach) elektricky ovládaným oknám, kedy sa majú automaticky otvoriť. Jednotlivé zóny sa tak v chladnom ročnom období odvetrávajú jednoduchým spôsobom rovnako tak, ako to odporúča renomovaný výskumník v oblasti hygieny, Dipl. Ing. Peter Tappler zo spoločnosti IBO Innenraumanalytik: Príliš nevetrať (to by znamenalo jednak plytvanie cennú vykurovaciu energiou, a jednak tiež malo za následok extrémne suchý vnútorný vzduch) a v neposlednom rade (z hygienických a zdravotných dôvodov) - teda podľa potrieb.

Natural Ventilative Cooling

V sparnom lete sa čidlá koncentrácia CO 2 jednoducho vypínajú a vetranie sa prepína do režimu chladenia prirodzenou ventiláciou ( "Ventilative Cooling"). Využíva sa jednoduchého fyzikálneho princípu: nočné chladenie cieleným vetraním. Nezávisle od prítomnosti obyvateľov sa okná neskoro večer pomocou integrovaného časovača automaticky otvoria a zostanú otvorené do skorých ranných hodín. Potom sa okná opäť sama zatvoria. S chladením prirodzenou ventiláciou (Natural Ventilative Cooling) sa stavebné diely zahriate počas dňa v nočných hodinách opäť ochladí. Toto cielené vetranie oknami je prakticky bez energetických nákladov a predstavuje tak pasívny chladiaci systém. Natural Ventilative Cooling tvorí - v kombinácii s účinným vonkajším zatienením - perfektná stratégiu na zabezpečenie vyváženej a príjemné teploty počas leta.

Prvé skúsenosti obyvateľov domu na svahu hory

Kvalita vnútorného ovzdušia môže byť udržiavaná aj vo spacie zóne na koncentráciu CO 2 max. 1 000 ppm. Podľa definície príslušnej rakúskej normy ÖNORM EN 13779 to odpovedá "zvláštne až vysokej kvalite vnútorného ovzdušia". V praxi to znamená, že v chladnom ročnom období sa napríklad okná v noci 2 až 3krát na niekoľko minút automaticky otvoria.

Aj v rekordnom lete roku 2015 bolo možné - v neposlednom rade vďaka Ventilative Cooling - udržať teploty v miestnostiach na príjemnej úrovni. Veľkú odozvu má tento alternatívny systém vetrania u obyvateľov, pretože môžu podľa subjektívneho pocitu pomocou diaľkového ovládania kedykoľvek zasiahnuť a okná otvoriť alebo prípadne zatvoriť.

energia

V neposlednom rade tu mohol byť súhrou ambiciózny rodiny-stavebníkov a skúseného, angažovaného projektanta uskutočnený dôsledne udržateľný, novátorský energetický koncept: pokrytie celkovej spotreby energie - vrátane prázdninových bytov - zaisťujú výhradne obnoviteľné zdroje energie. Vďaka vysoko tepelne izolačnému plášti budovy, kompaktnému stavebnému objektu a cielenému využitie solárnych ziskov oknami bolo možné znížiť spotrebu na minimum - bez kompromisov ohľadom zdravia a komfortu. Teplo je rozvádzané nízkoteplotným podlahovým systémom. Dodatočne je možné vykurovať obytnú zónu mimoriadne pohodlne pecou - drevom z vlastného lesa. Ohrev úžitkovej vody môže byť pokrytý prevažne termálnymi kolektory 15 m 2. Miestnosti sú vykurované pomocou diaľkového tepla z miestnej teplárne na biomasu v Sulzberg, ktorá zaisťuje tiež ohrev zostávajúcej potreby úžitkovej vody.

112 m 2 fotovoltaické moduly dodávajú toľko prúdu, že najmä v letných mesiacoch, napriek "plnej obsadenosti" budovy, je vyrábaný dokonca ešte prebytok.

To, že využitie obnoviteľných zdrojov energie a energetická účinnosť samy o sebe nemusí znamenať kompromis, čo sa týka stavebnej kultúry, ukazuje architekt Juri Troy svoju "energetickú strechou": vďaka optimálnej orientácii zaisťujú plochá strešné okná pasívne solárne zisky; medzi nimi sú usporiadané solárne kolektory na prípravu teplej vody a dookola fotovoltaické moduly na výrobu elektriny ako aktívne komponenty - zhrnuté formálne do jednoty, ktorá sa harmonicky začleňuje ako tmavá strešná plocha do stavebného telesa.

Cez intenzívne využívanie prázdninových bytov po prevažnú dobu roka môže dom pokryť spotrebu elektriny v domácnosti, pomocný prúd čerpadiel a tiež spotrebu teplej vody takmer bezo zvyšku výrobou vlastnej elektriny na streche. Dôsledné využitie denného svetla a najmä energeticky účinné LED svietidlá novej generácie vytvárajú ucelený energetický koncept.

Tepelná ochrana počas letného obdobia

Účinné vonkajšie tienenie chráni pred prílišným prehrievaním v sparnom lete. Napriek tomu by sa miestnosti nemali v tomto období úplne zatemňovat, ale aj vtedy poskytovať adekvátne osvetlenie denným svetlom. Strešné okná sú na južnej strane vybavená transparentnými, elektricky ovládanými markízami, ktoré sú naprogramované tak, aby sa v sparnom lete skoro ráno automaticky zatiahli. Tiež kritická okná na západnej strane fasády sú chránené transparentným textilným tienením. Cielené nočné vetranie systémom "Natural Ventilative Cooling" opäť v nočných hodinách výrazne ochladzuje stavebné diely, ktoré sa počas dňa zahrievajú, a je tak podstatnou súčasťou konceptu na zabezpečenie tepelného komfortu v lete.

životné prostredie

Projekt "dom na svahu hory" sa harmonicky integruje do krajiny ako dobová interpretácia multifunkčného "lesného domu". Aj v interiéri pokračuje analógie tradičného domu v Bregenckém lese: podlaha, steny a nábytok sú zhotovené z masívneho dreva.

Materiály a ekológia

Tu bol sledovaný jasný, prísny koncept: dom, kompletne zhotovený z dreva; z materiálov a s konštrukčnými detailmi, ktoré sa osvedčili po celé desaťročia v drsnom alpskom klímy vo výške 1 000 m nad morom. Základná konštrukcia budovy je z masívneho dreva. Ako steny, tak aj strešné konštrukcie sú z krížom vrstveného dreva. Aby bolo možné takúto budovu v tomto tvare z masívneho dreva postaviť, je potrebná neuveriteľne veľa know-how - ako pri projektovaní, tak aj pri realizácii. Ako vonkajšia izolácia sa použili pre steny a strechu drevené izolačné dosky. Fasáda je odvetrávaná zozadu a obložená štiepaným smrekovými šindľami. Tiež šikmá strecha je zhotovená podľa toho istého princípu. Zvolená konštrukcia poskytuje nielen z hľadiska stavebnej fyziky absolútne unikátne riešenie: zaručuje tiež odolnosť, chod bez údržby po dlhé obdobie a navyše sa dá každá jednotlivá vrstva v prípade potreby opäť demontovať. To zaručuje na konci životného cyklu možnosť likvidácie podľa druhov, príp. dokonca recykláciu. Všeobecne bol kladený veľký dôraz na to, aby sa použili výhradne regionálne dostupné materiály, schopné recyklácie a blízke k prírode.

Ako vnútorné obloženie boli použité tam, kde to bolo cez konštrukciu z masívneho dreva nutné, panely z masívneho dreva v prevedení smrek a opatrené bielu olejovú lazúrou, aby zabránili zožltnutie dreva a prepožičali drevu elegantný ráz. V spojení s trvanlivou parketovú podlahou v duba a nábytkom navrhnutým Juri Troyom vzniká pokojný, harmonický a celkový, blahodarne pôsobiace dojem. Tiež hmatové vnímanie masívneho dreva prispieva k príjemnému pocitu. Materiály, z veľkej časti prírodný, tiež prispievajú k dobrému vnútornému klímy tým, že neobsahujú takmer žiadne škodlivé látky a pôsobí ako regulácia vlhkosti.

Drevo pre šindle, konštrukčné drevo a drevo pre panely si priviezli stavebníci z vlastného lesného hospodárstva v blízkom Allgäu a z Bregenckého lesa. Všetci remeselníci, ktorí sa podieľali na stavbe, pochádzali z okolia 30 km. To je sociálna udržateľnosť, ktorá vedome aplikuje v praxi vytváraním hodnôt v regióne.

zdroj: VELUX, Ogilvy Public Relations, sro
Architekt: juri troy architects
Foto: Jörg Seiler

Autor: InHaus.cz