aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

Čoho sa držať pri predaji nehnuteľnosti?

Čoho sa držať pri predaji nehnuteľnosti?

Pritiahnite pozornosť kupujúcich skvelými fotografiami

Pritiahnite pozornosť kupujúcich skvelými fotografiami

Na čo si dať pozor, než sa rozhodneme pre stavbu nového domu?

Na čo si dať pozor, než sa rozhodneme pre stavbu nového domu?

Ako na jar upraviť vstup do domu? - Kvetinová výzdoba, svetelné doplnky či zladenie dverí s ďalšími prvkami

Ako na jar upraviť vstup do domu? - Kvetinová výzdoba, svetelné doplnky či zladenie dverí s ďalšími prvkami

5 + 1 dôvod, prečo si zaobstarať vonkajšie žalúzie

5 + 1 dôvod, prečo si zaobstarať vonkajšie žalúzie

Chystáte sa rekonštruovať? 5 vecí, ktoré si premyslieť, ako začnete

Chystáte sa rekonštruovať? 5 vecí, ktoré si premyslieť, ako začnete

Prvá etapa projektu Aldrov Apartments & Resort má stavebné povolenie

Prvá etapa projektu Aldrov Apartments & Resort má stavebné povolenie

Homestaging aneb ako predať aj prenajať za vyššiu cenu

Homestaging aneb ako predať aj prenajať za vyššiu cenu

Chata ako druhé bývanie? Čechy taká predstava láka

Chata ako druhé bývanie? Čechy taká predstava láka

Zbavte sa horúčavy v podkroví

Zbavte sa horúčavy v podkroví

súvisiace

Postavené na vode - jesenné DEN ARCHITEKTÚRY zavedie návštevníkov do netradičných miest, unikátnych budov aj na vodnú hladinu

Oživovanie priestoru pozdĺž brehov slovenských riek, význam vody ako nenahraditeľného zdroja aj nebezpečného živlu v mestách, prelínanie kultúrne a prírodné krajiny aj možnosť dostať sa do inokedy neprístupných tajuplných stavieb ponúkne prvý októbrový víkend festival DEN ARCHITEKTÚRY. Usporiadateľská spolok KRUH kladúce dôraz na kvalitnú súčasnú architektúru si ako inšpiráciu pre tohtoročnú siedmy ročník, ktorý prebehne v dňoch 30. 9. - 1. 10., zvolil práve tému vody a mesta.

Ako sa lepšie a inak pozerať okolo seba naučí návštevníkov vo viac ako šesťdesiatich mestách samotní architekti, urbanisti, historici aj ďalší odborníci, ktorí pre širokú verejnosť pripravili lákavý program plný plavieb, prechádzok, cyklojazdu, kúpacích happening, besied a rodinných workshopov poväčšinou zadarmo. Festival predstaví nielen stavby priamo spojené s vodou, ale aj súčasnú architektúru, industriálne stavby a historicky cenné objekty. Súčasťou je tiež medzinárodný filmový festival FILM A ARCHITEKTÚRA v dňoch 30. 9. - 5. 10. s dramaturgickým dohľadom Adama Gebriana, ktorý sa tento rok po prvýkrát rozširuje mimo Prahu aj do Brna a ďalších miest.

Deň architektúry v Prahe začne tematická diskusie za účasti odborníkov na tému 15 rokov po povodniach v karlínskom štúdiu Slovenského rozhlasu. Záver festivalu v Prahe bude 6. októbra patriť prednáške za účasti berlínskeho architekta Thomasa Burlona a portugalského architektonického štúdia Spaceworkers.

"Deň architektúry bol inšpiráciou vzniku mnohých spolkov a iniciatív, ktoré festival tvoria a dávajú význame spolutvorbu verejného priestoru reálny zmysel," hovorí k festivalu jeho zakladateľka a držiteľka titulu Architektka roku 2016 Marcela Steinbachovú a dodáva: "V súčasnosti prebieha diskusia o využívaní brehov riek a vodných plôch ako verejného priestoru v meste a práve tému vody, ako s pohľadu tvorby miest, ako aj z pohľadu aktuálnych problémov so zdrojmi, je veľmi aktuálna. "


Podrobný program celoštátneho festivalu Deň architektúry 2017 v jednotlivých mestách v ČR i na slovenskom bude vrátane otvorených budov v rámci Hurá dovnútra! k dispozícii v priebehu júla na www.denarchitektury.cz .

Voda ako neoddeliteľná súčasť vzniku miest aj stavieb

Vltavskej nábreží v Prahe budú návštevníci tohtoročného ročníka Dňa architektúry môcť obdivovať z parníka, pešo aj na bicykli. Prednášky a ďalšie akcie sa uskutočnia na mnohých miestach oboch brehov, povedú od Libne, Karlínom, historickým centrom cez Smíchov k Braníku, bokom nezostanú ani stavby pozdĺž prítokov ako je napríklad Botič. Na zabudnuté kúpeľné stavby v metropole poukáže architekt Martin Rusina, či bude verejnosti umožnený prístup ku slepému ramene Vltavy neďaleko Palmovka u vznikajúceho komplexe kancelárskych budov Docks aj prehliadku pivovarov a smutné trosky branických ledáren priblíži jedno z mnohých stretnutí. Komentované dianie na pražských brehoch a náplavkách priamo z parníka budú môcť ľudia zažiť v rámci dvoch špeciálnych plavieb za architektúrou, na ktorej bude nutná rezervácia, a budú symbolicky spoplatnené.

Vodama industriálnemu Brnama je titul programu po industriálnej stope Brna, kde bude okrem iného predstavený aj vynovený lesopark v brnenskom Novom Lískovci s architektkou Vandou Štefanovou. Netradičné cesty vody z nádrže Jordán do mesta vrátane exkurzie k jej spodnej výpuste aj atraktívny kompy a priechod potrubím ponúknu organizátori v Tábore. Návštevu historických budov vínnych pivníc pripravili v Čejkoviciach, moderné verejné stavby na Orlické nábreží v Hradci Králové s historikom architektúry Ladislavom Žigmundom-Lender, protipovodňové opatrenia v Košiciach, pre festival špeciálne vytvorená "mapa vody" v Pardubiciach, čistiareň odpadových vôd v Písku, plavecký bazén v Prachaticiach, fenomén Jizery pre mesto Turnov, nenaplnený potenciál rieky Volyňky aj zámocké vodovody a kanalizácie vo Vimperku sú len malým výpočtom bohatého tohtoročného programu festivalu.

Hurá dovnútra! - prehliadky inokedy neprístupných stavieb po celej SR

So Dňom architektúry sa ľudia opäť pozrú do miest, ktoré zostávajú v priebehu rokov ľuďom skôr neprístupná. Obľúbený program Hurá dovnútra! otvorí dvere kubistických víl na Rašínovom nábreží v Prahe, budovu ústredia banky ČSOB od významného architekta Josefa Pleskota, hasičskú centrálu aj priestory Divadla Archa, ktoré bolo v roku 2002 počas povodia úplne zničené. Medzi ďalšie lákadlá budú určite patriť administratívne paláca Nového Mesta pražského s architektom Davidom Mateáskem či bývalá čokoládovňa vo Vršoviciach.

Nielen v hlavnom meste sa ľudia budú prechádzať inokedy zatvorenými budovami. Prvé spoločné dielo manželov Machoninových DKO v Jihlave predstaví priamo osobne rodina týchto slávnych architektov. Slavonice ponúknu prehliadku časti inak neprístupného slavonického podzemí. Možnosť stíšenie sa ponúkne priestor najnovšieho kostolu v Sazovice s architektom Markom Janom Štefanom. Ľudia si budú môcť prezrieť mimoriadne interiéry víl v Brne aj v Liberci, historické stavby vrátane drevenej zvonice na cintoríne v Lomnici nad Popelkou, vlaková stanica a jeho osud v Bystřici nad Hostýnem a mnohé ďalšie stavby.

Moderná architektúra 20. rokov minulého storočia aj industriál

Vo výpočte miest a zastavenie pochopiteľne organizátori nezabúdajú na súčasné stavby aj odkazy industriálnej architektúry. Historik architektúry Lukáš Baran v tomto roku povedie prechádzky v bývalej továrni v Smržovke a v Jihlave, kde budú mať ľudia príležitosť mimoriadne navštíviť významnú industriálnej stavbu - bývalej obilné skladisko z 20. rokov 20. storočia s unikátnym lamelovým krovom. V Brne sa ľudia budú môcť pozrieť do výškovej a kancelárske budovy Dorn i priestor Gallery of Furniture. Záujemcom sa napríklad sprístupnia pred dvoma rokmi revitalizovaná pivovar vo Cvikove či návštevnícke stredisko Vodný dom v Hulice na Benešovsku.

Medzinárodný festival FILM A ARCHITEKTÚRA

Už tradičnou súčasťou je medzinárodný festival filmov o architektúre a urbanizmu filmy a ARCHITEKTÚRA, ktorý tento rok ponúkne filmy o významných architektoch aj aktuálne témy problematiky miest nielen v Prahe, ale v Brne a ďalších mestách. Vybrané snímky osobne uvedie neúnavný propagátor architektúry Adam Gebrian. V českej premiére bude 20. septembra uvedený na filmovom festivale v Miláne oceňovaný dokument REM o jednom z najvýznamnejších architektov súčasnosti Remove Koolhaas, ktorého časopis TIME zaradil medzi najvplyvnejších osobností súčasnosti.

Prehľad miest konania: 65 miest v SR, 2 mestá na slovenské
Černošice, Benešov, Bílovec, Bohuslavice u Zlína, Brno, Bystřice pod Hostýnem, Bratislava, Čejkovice, Cvikov, Český Dub, České Budějovice, Český Krumlov, Dub, Hodonín, Holešov, Hulice, Hradec Králové, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Javorník, Jičín, Jihlava, Kamenický Šenov, Kolín, Kutná Hora, Liberec, Lidice, Lomnice nad Popelkou, Lysá nad Labem, Mělník, Mnichovo Hradiště, Most, Náchod, Nová Paka, Nový Jičín, Nymburk, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Piešťany, Písek , Plzeň, Praha, Prachatice, Prostějov, Přerov, Rožnov pod Radhoštěm, Řevnice, Sazovice, Satalice, Slavonice, Smržovka, Šumperk, Tábor, Třebíč, Turnov, Týn nad Vltavou, Valašské Meziříčí, Veselí nad Lužnicí, Vimperk, Volyne, Vrané nad Vltavou, Vratislavice nad Nisou, Vysoké Mýto, Žďár nad Sázavou, Zlín.

organizuje:   kruh
Pod záštitou: Slovenská komora architektov a Zväzu miest a obcí ČR
zdroj: SMART Communication sro

Autor: InHaus.cz