aktuálne články

Na čo myslieť pri výbere markízy

Na čo myslieť pri výbere markízy

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Ako vybrať záhradný nábytok a na čo si dať pozor pri údržbe?

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Na čo si dať pozor pri výbere detského obliečky

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako si ľahko a lacno vyzdobiť domov na Veľkú noc?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Ako vybrať fotorámik, ktorý sa k fotke bude hodiť?

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Pri výbere detskej postele hrá bezpečnosť prím

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Vázu vyberajte podľa svojho vkusu a dekorácií v interiéri

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou miestností?

Ako vybrať závesné svietidlá, aby dobre plnila svoju funkciu a stala sa ozdobou…

Související články

Ako prebieha výroba drevenej podlahy

Ako prebieha výroba drevenej podlahy

Čoho sa držať pri predaji nehnuteľnosti?

Čoho sa držať pri predaji nehnuteľnosti?

Pritiahnite pozornosť kupujúcich skvelými fotografiami

Pritiahnite pozornosť kupujúcich skvelými fotografiami

Na čo si dať pozor, než sa rozhodneme pre stavbu nového domu?

Na čo si dať pozor, než sa rozhodneme pre stavbu nového domu?

Ako na jar upraviť vstup do domu? - Kvetinová výzdoba, svetelné doplnky či zladenie dverí s ďalšími prvkami

Ako na jar upraviť vstup do domu? - Kvetinová výzdoba, svetelné doplnky či zladenie dverí s ďalšími prvkami

Ako vybrať žalúzie do interiéru?

Ako vybrať žalúzie do interiéru?

5 + 1 dôvod, prečo si zaobstarať vonkajšie žalúzie

5 + 1 dôvod, prečo si zaobstarať vonkajšie žalúzie

Chystáte sa rekonštruovať? 5 vecí, ktoré si premyslieť, ako začnete

Chystáte sa rekonštruovať? 5 vecí, ktoré si premyslieť, ako začnete

Prvá etapa projektu Aldrov Apartments & Resort má stavebné povolenie

Prvá etapa projektu Aldrov Apartments & Resort má stavebné povolenie

Homestaging aneb ako predať aj prenajať za vyššiu cenu

Homestaging aneb ako predať aj prenajať za vyššiu cenu

súvisiace

Rekonštrukcia stodoly v srdci vinárskej dedinky

Aj zo starej stodoly možno vytvoriť moderné bývanie zapadajúce do tradičnej okolitej zástavby. Pre vinársku dedine Auersthal v oblasti Weinviertel je aj dnes typická hustá a uzavretá zástavba v centre, nádherná hlavná ulica lemovaná vínnymi pivničkami a mierna, kopcovitá okolitá krajina. Na okraji obce, zovretá medzi okolitými budovami, zostala zachovaná stodola typická pre tunajší región - bohužiaľ v zlom stave.

Rodina Döllinger-Tsaových ju musela nechať zbúrať a postaviť si nový dom prepojený s domom rodičov. Pretože ale ide o veľmi uvedomelé vlastníkmi domu s živým záujmom o architektúru, vytýčili si náročná úloha. Zrodili sa hŕbu nápadov, vrátane napr. Drevené kocky kontrastujúca s okolím - od týchto vízií však majitelia čoskoro upustili.

Nakoniec rodina Döllinger-Tsaových narazila na architekta Martina Rührnschopfe, ktorý má už na konte rôzne projekty v okolí Viedne a je známy svojím citlivým prístupom a ekologickú architektúrou vhodnú pre danú oblasť. Po dôkladnej analýze blízkeho okolia bolo v rámci workshopu "simultanplanning ©" spracúva niekoľko variantov, čo umožnilo dôjsť k riešeniu dokonale zladenému s architektúrou obce Auersthal.

Architekt Rührnschopf k tomu hovorí: "Týmto spôsobom vznikol dom, ktorý nie je ani moderné, studeno pôsobiaci kocka, ale ani klasické upravené dedinská stavba so zlatými priečkami v oknách a polystyrénovou fasádou."

Na mieste starej stodoly vytvoril architekt dom, ktorý svojím vzhľadom pripomína pôvodnú vidiecku budovu - ale v modernom prevedení. Je harmonicky zapracovaný do radu domov a prepojený s domom rodičov. Z domu "Zu-haus" vyžaruje prívetivá jednoduchosť, ktorá bola po celé stáročia typická pre región Weinviertel a vytvárala jeho kultúrnu krajinu.

Boli dokonca zachované a novo zapracované aj tradičné funkčné prvky ako vetracie štrbiny a posuvné vráta stodoly. Nové posuvné "dvere" okrem toho umožňujú otvoriť dom na strane do ulice, alebo ho naopak zavrieť. Kedykoľvek tak možno dom otvoriť do záhrady, čím sa vnútorný priestor prirodzene prepojí s okolitou prírodou. Susedný dom potom navyše chráni pred vetrom, zvedavými očami a hlukom. V prízemí nájdeme šatňu, toaletu a priestrannou obývacia kuchyňa s jedálňou - a to všetko s rovnakým povrchom z voskovaného betónu.

Vnútorné usporiadanie eliminuje schodisko a iné nevyužité priestory. Umelecky vykonané schody sú zabudované priamo do obytného priestoru ako jeho vizuálna súčasť; ide o jednoduché schodisko vedúce na poschodie. Tu nájdeme chodbu, spálňu a kúpeľňu.

Horné poschodie je poňaté ako otvorený priestor a funguje ako skrýša pre dcéru, ktorá si tu môže hrať, spať a odpočívať. Šikmé plochy vytvárajú štruktúru obytného priestoru a zároveň komunikačné osi, takže obyvatelia domu na seba vidia z rôznych úrovní a z miestnosti sa tak stáva akési námestie. Veľkoryso pojaté posuvné dvere na prízemí vizuálne prepájajú vnútrajšok domu so záhradou. Strešný balkón umožňuje doširoka otvoriť strechu a ponúka výhľad do kopcovité krajiny regiónu Weinviertel. Za jasných dní je v diaľke vidieť aj vrchol Schneebergin.

denné svetlo

H lavním cieľom bolo zabezpečiť v obytných priestoroch dostatočný prísun denného svetla aj počas zamračených dní, ktoré sú v regióne Weinviertel na jeseň a v zime pomerne bežné. Dostatočné presvetlenie zaisťujú nielen veľká zvislá presklená plocha na južnej strane domu, ale tiež dobre rozmiestnené strešné okná. Vďaka šikovnému využitie svetla prúdiaceho zhora sa svetlo dostane cez poschodie aj do stredných častí prízemia, ktoré je tak rovnomerne presvetlené. Práve rovnomerné presvetlenie je jedným z najdôležitejších faktorov, vďaka ktorému celý vnútrajšok domu pôsobí veľkorysým, otvoreným a prívetivým dojmom.

Svetlo dopadajúce zhora, tzn. Zenitový svetlo, je za zamračeného dňa trikrát intenzívnejšie ako svetlo prichádzajúce fasádnym oknami zo strán. Dokonalá interakcia medzi zvislou presklenou plochou a strešnými oknami v kombinácii s bielymi stenami a drevenou aj betónovou podlahou vytvára fascinujúci svetelnú atmosféru.

vetranie

Výslovným želaním stavebníka bolo nepoužívať mechanickú ventiláciu. Architekt teda pracoval už od raných fáz s ideálnym rozmiestnením otvorov pre prívod a odťah vzduchu v podobe fasádnych a strešných okien. Výsledkom je komínový efekt, ktorý zaisťuje maximálnu účinnosť vetranie bez spotreby energie. Stavebníci aj architekt sa nebránili použitie inovatívneho princípu vetranie s použitím automaticky riadeného otváranie a tienenie okien. Fasádne okná so skrytým motorom, ktorý nie je vidieť vnútra, ani z vonku, fungujú ako otvory pre prívod vzduchu. Strešné okná VELUX INTEGRA® majú tiež skrytý motor a zaisťujú odvod vzduchu. Architekt Rührnschopf týmto vetracím otvorom hovorí "klimatickej poklopy". Ide o automatický systém prirodzenej ventilácie, ktorý minimalizuje nutnosť použitia ďalších technológií.

Dostatočná ventilácia pomocou okien

Počas vykurovacej sezóny a prechodných období vysielajú čidlá koncentrácia CO2 inštalovaná na rôznych miestach signál elektricky ovládaným oknám, kde sa majú otvoriť. Tak možno počas vykurovacej sezóny ľahko odvetrávať rôzne priestory domu tak, ako odporúča vedec špecializujúca sa na hygienu Peter Tappler z IBO Innenraumanalytik: vetranie nesmie byť prehnané (aby nedochádzalo k stratám cenné energie na vykurovanie a na vysúšanie vnútorného ovzdušia), ani nedostatočné (z hygienických a zdravotných dôvodov).

Chladenie prirodzenou ventiláciou

V lete sú snímače koncentrácie CO2 jednoducho vypnutá a systém prejde do režimu chladenia prirodzenou ventiláciou. Ten využíva jednoduchého fyzikálneho princípu - nočného chladenia pomocou presne cielené ventilácie. Bez ohľadu na to, či sú obyvatelia doma alebo nie, otvorí integrovaný časovač automaticky okná v 22 hodín večer a v 7:30 ráno je zavrie. Chladenie prirodzenou ventiláciou umožňuje počas noci ochladiť tie časti domu, ktoré sa počas dňa ohriali. Tento spôsob vetrania oknami nevyžaduje žiadnu energiu, pretože ide o pasívny systém, a výrazne prispieva k príjemnému vnútornému prostrediu v dome počas leta.

Prvé skúsenosti s automatickým vetraním oknami

Koncentrácia CO2 vo vnútornom prostredí bola stále výrazne pod hranicou 1000 ppm. To zodpovedá definícii "obzvlášť vysokej kvality vnútorného ovzdušia" podľa normy ÖNORM EN 13779. V letnom režime sa chladenia prirodzenou ventiláciou tiež osvedčilo, pretože zaisťovalo vyváženú a príjemnú vnútornú teplotu.

spotreba energie

Cieľom technológie použité pri stavbe domu bolo nájsť jednoduché, ale efektívne technické riešenie. Inými slovami - robustný, užívateľsky príjemný koncept bez náročných technológií. Plášť domu s účinnou tepelnou izoláciou zadržiava v dome teplo. Cielené využitie solárneho zisku z presklené plochy na južnej strane domu v kombinácii s jeho tepelnou kapacitou obmedzuje na minimum nutnosť ďalšieho vykurovania. Zdrojom tepla je existujúci plynový kondenzačný kotol v susednom dome rodičov a kachle na drevo v dolnom obytnom priestore. Teplo je rozvádzané nízkoteplotným podlahovým a stenovým systémom. Umelo regulovaná ventilácia nebola zámerne použitá a namiesto nej funguje automatické vetranie pomocou okien.

Ochrana pred letným horúčavami

Masívne štítovej steny a betónové podlahy v prízemí majú veľkú tepelnú kapacitu a vďaka tomu výrazne spomaľujú ohrievanie miestnosti. Účinné vonkajšie tienenie chráni dom pred prehrievaním počas letného obdobia. Miestnosti ale nemožno v tomto období úplne zatemniť; musí v nich byť prijateľný prísun denného svetla.

Ako veľmi inteligentné a účinné riešenie sa osvedčilo použitie plachty, ktorá chráni terasu pred slnkom a zároveň tienia obytný priestor. Na strane do ulice zaisťujú ochranu pred ranným slnkom, ktoré môže byť v lete veľmi intenzívne, lamely na stodolových vrátach. Strešné okná sú osadené priesvitnými elektrickými žalúziami, ktoré sú naprogramované tak, aby sa v lete po ránu automaticky zatiahli.

Systém chladenia prirodzenou ventiláciou počas noci zabezpečuje výrazné ochladenie tých častí domu, ktoré sa počas dňa silne ohrievajú. Ide teda o neoddeliteľnú súčasť celého konceptu ochrany pred letným teplom. Súčasťou konceptu spotreby energie je aj vonkajší priestor. Strategické rozmiestnenie listnatých stromov vytvára v lete prirodzený tieň a špecifické mikroklímu.

konštrukcia

Ako je z textu vyššie zrejmé, aj náročný stavebný projekt vyžadujúci celostný prístup k spotrebe energie, pohodlie a vnútornému prostrediu možno realizovať s využitím konceptu aktívneho domu, a to
aj v prípade, že ide o už stojace budovu. Dômyselná, jednoduchá, finančne nenáročná stavebné technológie, ktorú možno presne prispôsobiť konkrétnemu domu a jeho architektonickému riešeniu, pomáha šetriť peniaze. Projekt teda možno aj pri vysokej kvalite návrhu a úrovni bývania realizovať za prijateľnú cenu. Znovu sa tu ale ukazuje dôležitosť profesionálneho projektovanie a stavebného dozoru. Trojčlenná rodina so psom si dom zariadila s použitím starých i nových prvkov. Myšlienka života na vidieku teda bola úspešná vďaka unikátnej kombinácii tradície a inovácií vnútri a existujúcich aj nových prvkov vonku.

záver

Dom predstavuje úspešný koncept využívajúci minimum technológií a ponúkajúci vysokú úroveň bývania. Jedným z výrazných prvkov je vynikajúce remeselné spracovanie s architektonickými detailmi dovedeným k dokonalosti. Ďalším pozoruhodným faktom je, že prvé hrubé náčrty z workshopu simultanplanning © sa bezo zvyšku zhodujú s finálnymi výkresy.

zdroj: Velux
foto: Jörg Seiler: architektonická fotografie

Autor: InHaus.cz